Alla ämnen
Karriär

Mikael Källgren: ”I framtiden hoppas jag bioenergi ses som en central del av lösningen”

Mikael Källgren: ”I framtiden hoppas jag bioenergi ses som en central del av lösningen”
Mikael Källgren, affärsområdeschef för förnybar energi på SCA. Foto: Per-Anders Sjöquist, SCA

Möt Svebios nya styrelsemedlem Mikael Källgren. För Bioenergitidningen berättar han om arbetet som affärsområdeschef för förnybar energi på SCA och hur han ser på den sänkta reduktionsplikten.

Vad gör du på jobbet?

– Mitt främsta uppdrag som affärsområdeschef för förnybar energi inom SCA är att driva tillväxt och öka värdet på varje träd och vårt markinnehav. SCA fokuserar primärt på två tillväxtområden inom förnybar energi. Vindkraft, med fokus på investeringar i egen elproduktion och projektutveckling samt biodrivmedel, säger Mikael och berättar att SCA sedan tidigare arrenderar ut mark till 20 procent av svensk vindkraftsproduktion och har som Europas största privata skogsägare stor potential att bidra till ökad elproduktion.

SCA har även beslutat att börja investera och utveckla egna vindkraftparker.

Mikael Källgren, affärsområdeschef för Förnybar Energi på SCA. Foto: LinkedIn

– Vi köpte vår första vindpark, Skogberget, i slutet av 2022, säger Mikael.

Bolaget har också genom sina 2,7 miljoner hektar skogsmark stor avsättning för skogens restprodukter till biobränslen, tallolja, sågspån, bark och trädbränsle.

– Vi bedömer att dessa är en viktig del i lösningen till omställningen inom transportsektorn så som flyg, tunga vägtransporter och sjöfart. Vi vill gärna bygga upp nya och starka värdekedjor via bioraffinaderier för att bidra med fossilfria drivmedel. Just nu investerar vi tillsammans med St1 i ett bioraffinaderi i Göteborg där bland annat tallolja kommer att nyttjas som råvara, berättar Mikael.

Kommer från fjärrvärmebranschen

Mikael har tidigare bland annat arbetat på E.ON i tio år, där han byggde upp och ansvarade för E.ON:s värmeverksamhet från Stockholm till Norrland.

– Jag har haft förmånen att jobba med alla aspekter av bioenergi, från bränsleproduktion, lager och logistik till inköp, slutanvändning och kunddialoger. Jag tror att min bakgrund och förståelse för helheten och olika perspektiv kan bidra i styrelsearbetet, säger Mikael och fortsätter:

– I framtiden hoppas jag att bioenergi ses som en central del av lösningen, inte bara i Sverige utan också inom EU. Ska vi klara omställningen från fossilt till förnybart behöver bioenergi och svenskt skogsbruk ha en stark ställning och vi behöver få fram större flöden av hållbara bioråvaror från skog och jordbruk.

Hur påverkar den sänkta reduktionsplikten SCA:s planer på biodrivmedelsproduktion?

– För biodrivmedelsinvesteringar är den enskilt viktigaste frågan långsiktighet och förutsägbarhet, så ur den aspekten är ryckigheten och de relativt stora förändringarna i villkor som skett i Sverige olycklig, menar Mikael och berättar vidare:

– Fokus bör ligga på att hålla i och utveckla den gemensamma reduktionsplikten inom EU. Biodrivmedel säljs på en global marknad och då är varje procent i reduktion på EU-nivå viktigare än den exakta nivån i ett enskilt land för den som investerar i produktionsanläggningar. Personligen vill jag bidra till att Sverige ska förstå värdet av och bli bättre på att nyttja den unika potential vi har. Så att vi kan undvika en situation där minskad reduktionsplikt leder till högre utsläpp i Sverige, och ökat importberoende av fossila bränslen i ett läge då vi behöver det motsatta.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy