Alla ämnen
Pellets

Högt elpris och elbrist gör att Stockhorvan pausar planer på ökad pelletsproduktion

Högt elpris och elbrist gör att Stockhorvan pausar planer på ökad pelletsproduktion
Från vänster Conny Karlsson styrelseordförande och Peter Petersson, vd på Stockhorvan Trä & Pellets i Hultsfred.

Stockhorvan Trä & Pellets har långt gångna planer på att fördubbla produktionskapaciteten vid sin anläggning i Hultsfred till 50 000 ton per år genom att ta i drift en andra produktionslinje. Men höga elpriser och osäkerhet om elleveranser gör att Stockhorvan lägger sina planer på hyllan, trots ökad efterfrågan på pellets i Sverige och resten av Europa.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Stockhorvan har en press i drift i dag och har förberett ytterligare en press som är klar att driftsättas.

– Vi hade planer på att sätta igång ytterligare en pelletspress men med rådande energipriser har vi lagt planerna på hyllan. Vi ligger i elområde fyra med de högsta elpriserna i landet. Den avtalskonstruktion som vi har är inte gjord för de dramatiska höjningarna vi sett i vinter och vi jobbar nu med ett alternativ. Vi hade en mix med en rörlig del och en slags fastprisvariant. Elpriset var som högst i januari med 30–40 procent högre pris än tidigare, vilket var besvärligt, säger Peter Petersson.

Osäker leverans av el

Men det finns fler svårigheter som påverkat Stockhorvans beslut.

– Vi skulle behöva dubbla strömförbrukningen och nätleverantören kan inte garantera att vi får ström så att det räcker. Det gör att vi inte kan genomföra satsningen just nu utan avvaktar för att se vart elmarknaden tar vägen.

Hög anslutningsavgift

En tredje faktor som har negativ inverkan är att kostnaden för att ansluta en högre effekt har ökat.

– Anslutningsavgiften är 2,5 miljoner kronor. Det har inte varit så höga avgifter tidigare. E.ON är vår nätägare och vi har diskuterat med dem under vintern. Det tar väldigt lång tid att få besked, säger Peter Petersson.

Tillfällig brist på råvara

Stockhorvan köper in råvara i form av torrt hyvelspån från ett antal olika leverantörer. I början av december började Stockhorvan märka av en brist på torrt spån.

– Vi körde pelletsproduktionen på halvfart under en stor del av december, hela januari och en bra bit in i februari. Sedan har vi kört på full kapacitet igen. Vi blev tagna på sängen av den snabba förändringen i tillgång på spån, det var besvärligt, men nu ser det bättre ut igen, säger Peter Petersson.

Högre pelletspriser

Priserna för säckad pellets har gått upp. I februari och mars var Stockhorvans pris för pellets i säck 2 600 kronor per pall inklusive moms.

Det motsvarar cirka 65 öre per kWh. Men det har varit mycket få kommentarer från kunderna, höjningen har varit måttlig jämfört med elpriset som har stigit flera gånger mer.

– Det har mest varit frågor om att få tag på pellets. Bygghandeln har varit utan pellets i flera veckor. Det höga elpriset har drabbat i stort sett alla och det har ökat efterfrågan på pellets.

Satsar på pelletskaminer

Stockhorvan är återförsäljare av pelletskaminer från KMP och Smålandskaminen, och ska börja leverera både i Danmark och Holland.

– Pelletskamin är ett bra komplement för villaägare oavsett om de har elvärme, fjärrvärme eller värmepump. Med de fina kaminer som finns i dag, med automatik, borde det finnas ett ökande intresse. Vi har ännu inte mäktat med att börja marknadsföra oss på den svenska marknaden men det kommer vi att göra i samband med att en ny webbplats ska lanseras inom kort, avslutar Peter Petersson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy