Nu är Biokrafts, tidigare Scandinavian Biogas, nya anläggning för flytandegörning av biogas driftklar. Under föregående vecka producerade de sitt första lass av flytande biogas till norra Europa.
Förvätskningsanläggningen är byggd i anslutning till Biokrafts biogasanläggning, som är belägen i Södertörn utanför Stockholm.
Projektetnamnet för anläggningen är Stockholm Bio-LNG och projektet drogs igång för cirka två år sedan. Det är finansierat av Biokraft, Klimatklivet och obligationslån. Totalt har anläggningen kostat 330 miljoner kronor att bygga.
– Det har varit spännande att leda detta projekt som trots utmaningar kunnat färdigställas någorlunda enligt plan. Jag är otroligt stolt över den ingenjörskonst som skapats av hela teamet och i samarbete med våra leverantörer och partners, säger Jean Collin, Senior Project Director på Biokraft i ett pressmeddelande.
Produktionen ökar successivt
Den totala produktionskapaciteten för anläggningen är 220 GWh per år och 50 ton bio-LNG per dag. Det gör anläggningen till den största i världen av sitt slag.
Anläggningen kommer vara i en igångsättningsfas under några månader, där man successivt skalar upp produktionshastigheten. Detta för att olika funktioner och leveransparametrar ska testas. I slutet av 2023 väntas anläggningen nå sin fulla kapacitet.
– Igångsättningen av Stockholm Bio-LNG är en viktig strategisk milstolpe och stärker vår marknadsposition som en av Europas ledande producenter av flytande biogas på den Nordeuropeiska marknaden. Projektet visar även att vi, i linje med vår strategiska tillväxtplan, har kompetens och kapacitet att bygga och driva storskaliga biogasanläggningar, säger Matti Vikkula, vd Biokraft.
Två enheter blir en
Processen fungerar genom att den nya anläggningen ligger i direkt anslutning till Biokrafts biogasanläggning med sina rötkammare. Gasen förs sedan vidare till den nya anläggningen och omvandlas där till vätska genom kraftig nedkylning.