Alla ämnen
Opinion & debatt

Klimatkompensation och andra trollkonster

Har du funderat på att börja leva klimatneutralt? Eller räcker det kanske med netto noll klimatavtryck? Vi kan också sikta högre och bli klimatpositiv. Men de flesta nöjer sig ändå med att bli fossilfria. Förlåt, jag menar fossilbränslefria.

Att komma tillrätta med klimatproblemet och begränsa den globala uppvärmningen är en enorm utmaning. Människor vill engagera sig, men som privatperson kan det vara svårt att förstå vad som egentligen är meningsfullt att göra.

Detta intresse för klimatet hos medborgarna har företagen uppmärksammat. Det visar sig tydligt i företagens reklam.

Om vi ska tro på reklamen går det att äta klimatpositiva hamburgare, trots att konsumtion av kött är en av de stora utmaningarna för klimatet. Till hamburgaren kan vi dricka mjölk med netto noll klimatavtryck, trots att djurhållning med kor är en stor källa för växthusgasen metan.

Att det är mer klimatsmart att åka tåg än att flyga är ganska lätt att visa. Men är det verkligen 40 000 gånger bättre som SJ hävdar? Det betyder att 48 mil tågresa motsvarar tolv meter flygresa. Detta samtidigt som flygbolagen marknadsför sig som gröna.

Bebyggelsen står för en betydande del av utsläppen av växthusgaser.  Hammarby sjöstad vill vara en förebild och siktar på att göra stadsdelen både självförsörjande och klimatneutral. Detta åstadkoms genom att installera eldrivna värmepumpar för uppvärmning och solceller för produktion av el.

Vi kan alltså äta, resa och bo klimatsmart. Vad mer behöver vi? Detta utan att vi måste ändra livsstil. Det är bara att köra på som vanligt. Så vad är problemet?

När någon presenterar en enkel lösning på ett svårt problem ska man bli misstänksam. När något låter för bra för att vara sant så är det ofta inte sant.

Vid en närmare granskning visar det sig att det inte är hamburgaren i sig som är klimatpositiv. Hamburgerkedjan hävdar att den är det eftersom de planterar träd i Afrika. Samma sak gäller för mjölken.

Att tågresan är till synes extremt klimatsmart beror på att SJ gör en allokering av statistik i beräkningen av klimatpåverkan. Detta ger SJ en grön miljöredovisning ”på papperet”, men utsläppen av växthusgaser i verkligheten påverkas inte av denna lek med siffror.

Och Hammarby sjöstad blir så klart varken självförsörjande eller klimatneutralt, vilket är uppenbart eftersom värmepumparna används på vintern och solcellerna producerar sommartid.

Om vi ska kunna begränsa den globala uppvärmningen måste de åtgärder vi genomför vara både verkningsfulla och effektiva. För att få acceptans för omställningen hos allmänheten måste vi vara noga med information och korrekt med fakta. Det är det enda som håller i längden.

Den största inspirationsdödaren är om vi gör saker under förespeglingen att vi gör något bra men att det senare visar sig att det vi  gjorde var fel.


Text: Erik Dotzauer, Skatte- och styrmedelsexpert på Stockholm Exergi


Denna krönika publicerades först i Bioenergi nr 2-2020 som finns att läsa som e-tidning här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy