Alla ämnen
Pellets

Knauf Danogips byter ut fossil gasol mot träpellets i produktionen av gipsskivor

Knauf Danogips byter ut fossil gasol mot träpellets i produktionen av gipsskivor
Vid hamnen i Åhus ligger Knauf Danogips fabrik för produktion av gipsskivor. Hälften av den fossila gasol som används i produktionen ska ersättas med träpellets under 2024.

Bytet innebär en halvering av koldioxidutsläppen från produktionen av gipsskivor i Åhus. Knauf Danogips investerar 60 miljoner kronor i den nya anläggning för energiproduktion som kommer att drivas av träpellets.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Bytet från fossilt bränsle till förnybart biobränsle i två av fyra brännare innebär att företaget kommer att halvera förbrukning av fossilt bränsle i produktionen av gipsskivor.

– Vi har valt att fokusera på områden som är speciellt intressanta för oss och där vi kan göra insatser genom vår verksamhet. Att gå från fossilt bränsle till förnybart biobränsle i produktionen av våra gipsskivor är ett steg mot vårt mål att minska koldioxid utsläppen med 50 procent 2030 samt är i linje med bygg- och anläggningssektorns färdplan för att bidra till en klimatneutral värdekedja i bygg- och anläggningssektorn vid 2045, säger fabrikschef Åke Andersröd.

Projektet är i full gång och planeras vara klart under kvartal 4, 2024. Bränslebehovet beräknas blir cirka 310 ton pellets per vecka.

Uppdrag att konvertera

Uppdraget att genomföra konverteringen har gått till det relativt nystartade företaget Swies.

Grundare till företaget är Mats Granstrand och Per Brandes, båda med lång erfarenhet inom bioenergibranschen. Mats Granstrand förklarar vad Swies leverans omfattar.

Heta gaser för torkning

Vid fabriken i Åhus har Knauf Danogips fyra gasbrännare som genererar hetluft, med en temperatur på 850 grader, som används direkt i processen för torkning av gips.

Två av gasbrännarna ska ersättas med träpulverbrännare från MSM-May, en tysk leverantör som är stora inom skivindustrin. Brännarna har en totalt installerad effekt på 12 MW.

– Vår leverans består av två pelletsilos från Mafa som placeras utomhus. Pellets transporteras till ett rum med en kvarn som maler pellets till pulver som sedan transporteras till respektive brännare. Till varje brännare ansluts en brännkammare, dessa brännarkammare utformats/tillverkas i samverkan med Höganäs Borgestad, för att få en optimal utbränning av partiklar och få en slutförbränd het gas som sedan leds vidare in i fabrikens befintliga kanalsystem till torkprocessen.

Fakta

Leverantörer till projektet

Totalentreprenad: Swies
Silos: Mafa
Kvarn och sikt: Centec, Rematec, Allgaier
Brännare: MSM-May
Brännkammare: Macon
Ordersumma: 45 miljoner kronor

Uppdraget till Swies är en totalentreprenad och omfattar även byggarbeten, elinstallationen, processtyrning och hjälpsystem.

– Detta är Knaufs första riktigt stora konverteringsprojekt. Vi har ögonen på oss och det är kul, säger Mats Granstrand

I drift under slutet av sommaren

Leveransen innehåller inte några nya oprövade komponenter.

– Det är sammansättningen som gör att det blir ett visst mått av utveckling. Vi har försökt få en både teknikeffektiv och en energieffektiv lösning. Hammarkvarnar brukar dra mycket ström, här har vi tänkt om lite och tillsammans med Sentech AB med komponenter bla från Rematec, Centec och Allgaier utvecklat en mer effektiv systemlösning..

Grundläggningen för den nya anläggningen är klar. Leveranser av stålkonstruktionen till brännkammarna sker i början av 2024 och då påbörjas murningsarbeten.

I mitten av mars levereras komponenterna till kvarnrummet och silos för pellets. I april levereras brännarna. När montage och installationsarbete samt provningar är klara i juli är planen att anläggningen ska tas i drift i augusti.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy