Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Konsumenter ska få miljöinformation om drivmedel

Som en del i arbetet om att bryta fossilberoendet och för att uppnå Sveriges mål om att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030 har regeringen den 9 augusti beslutat om en förordning att konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung.

Det är viktigt att konsumenter kan fatta informerade beslut när de köper drivmedel. Genom att miljöinformation om drivmedel blir tillgänglig kommer det också vara tydligt vilka företag som ligger i framkant med arbetet att minska utsläppen.

– En grundprincip i miljöpolitiken är att det ska vara lätt att göra rätt. När miljöinformation om drivmedel blir tillgänglig kommer denna princip även gälla när man väljer bränsle, säger miljöminister Karolina Skog

Miljöinformation ska finnas vid pumpen och ska ge övergripande information om drivmedlens växthusgasutsläpp över livscykeln, om råvaror och råvarornas ursprungsland. Mer detaljerad information ska finnas på drivmedelsleverantörernas hemsidor.

För att den administrativa kostnaden inte ska bli för stor för små drivmedelsleverantörer undantas dessa från informationskravet. Det kommer därför vara frivilligt för leverantörer som levererar mindre än 1500 kubikmeter flytande eller 1 000 000 kubikmeter gasformiga drivmedel årligen.

Energimyndigheten får ett bemyndigande att meddela föreskrifter om den närmare utformningen av miljöinformationen. Skyldigheten att lämna miljöinformation gäller från den 1 januari 2020.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy