Alla ämnen
Bioenergi i industri

Kopparbergs Bryggeri gör cider och öl med energi från träpellets

Med en investering på 50 miljoner kronor har Kopparbergs Bryggeri byggt och tagit i drift en innovativ lösning för att effektivisera energiförsörjningen och byta från fossil olja till träpellets.

Fredrik Karlsson är produktionschef på Kopparbergs Bryggeri.
Fredrik Karlsson är produktionschef på Kopparbergs Bryggeri. Fredrik Karlsson är produktionschef på Kopparbergs Bryggeri.

Den nya energianläggningen kom igång i augusti 2016 efter en provdriftsperiod på två månader.

– Vi har installerat en ny pelletspanna, kylanläggning och tryckluftsanläggning, alla placerade i samma byggnad. De olika anläggningarna är sammankopplade och vi har byggt ett internt värmenät i fabriken där vi distribuerar spillvärme. Ånga från pelletspannan fördelas via ett ångnät till fabrikens processer. Det är en innovativ lösning som vi tagit fram själva. Det har fungerat som förväntat, vi har naturligtvis haft en del störningar, men i stort har det fungerat som förväntat, säger Fredrik Karlsson, produktionschef på Kopparbergs Bryggeri.

Kopparberg
Kopparbergs Bryggeri tillverkar öl och cider i fyra produktionsanläggningar och har ersatt olja med träpellets för att producera ånga till processen vid bryggeriet i Kopparberg. Kopparberg


Egen regi

Kopparbergs Bryggeri har köpt anläggningen och driver den i egen regi.

Vi gjorde en utvärdering av möjligheten att köpa färdig värme och ånga från en extern leverantör. Men vi kom fram till att för oss var det mer fördelaktigt att göra det själva. Dels hade vi kompetens och personal för att göra det och dels var de erbjudanden vi fick inte de bästa lösningarna för oss ur teknisk och ekonomisk synvinkel, förklarar Fredrik Karlsson.

Partneringprojekt

Bygget av energicentralen har gjorts som ett partneringprojekt.

– Vi har genomfört projektet tillsammans med en lokal byggfirma som heter TA Byggproduktion där vi var med i upphandlingen av de tekniska installationerna, säger Fredrik Karlsson. VEÅ har levererat ångpannan som är utrustad två Arimax Biojet pelletsbrännare från Ariterm. Luftkompressorerna kommer från Atlas Copco, sålda av ett företag som heter Hoerbiger och kylanläggningen har Huurre levererat. Ångpannan är dimensionerad för 16 bar, men den körs normalt på 14 bar. Ångtrycket reduceras ner till 8,5 bar när det levereras ut på nätet i fabriken. Pannan ger 3 MW effekt och levererar 4,6 ton ånga per timme.

Panna från VEÅ med pelletsbrännare från Ariterm.
Panna från VEÅ med pelletsbrännare från Ariterm. Panna från VEÅ med pelletsbrännare från Ariterm.

Energieffektivisering

Genom att återvinna spillvärme från trycklufts- och kylanläggningen samt från processer i fabriken har energianvändningen minskat med 20 procent, motsvarande 1 200 MWh per år. Moderna kompressorer har minskat elanvändningen med 400 MWh per år.

Träpellets istället för olja

Falu Energi & Vatten kommer att leverera omkring 2 800 ton träpellets per år, motsvarande cirka 13 GWh energi. Produktionen av denna mängd pellets gör att Falu Energi & Vatten kan generera 800 MWh el per år. De åtgärder som Kopparbergs Bryggeri har genomfört leder till att koldioxidutsläppen minskar med 97 procent eller cirka 3 000 ton per år.

Investeringen var på 50 miljoner kronor. Kopparbergs Bryggeri har sökt och beviljats stöd från Klimatklivet som står för 30 procent eller 15,3 miljoner kronor av investeringen.


 Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017

Fakta

Om Kopparbergs Bryggeri

Kopparbergs Bryggeri tillverkar öl och cider och har fyra produktionsanläggningar:

  • Kopparbergs Bryggeri, Kopparberg
  • Zeunerts Bryggeri, Sollefteå
  • Sofiero Bryggeri, Laholm
  • Banco Bryggeri, Skruv

Omsättning (2015): 2 miljarder kronor

Resultat (2015): 300 miljoner kronor

Anställda: 411 personer

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy