Bioenergi har uppdaterat listan över anläggningar som producerar biodrivmedel i Sverige. Vi har delat upp anläggningar för flytande biodrivmedel för sig och biogas för sig.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Det finns 15 anläggningar för produktion flytande biodrivmedel som är i drift och producerar cirka 7,5 TWh biodrivmedel.
Under 2023 väntas fyra nya anläggningar som byggs just nu tas i drift. Det ger ytterligare cirka 3,3 TWh flytande biodrivmedel.
Tre nya anläggningar
Under 2024 väntas tre nya anläggningar tas i drift vilket kan ge ytterligare cirka 10 TWh flytande biodrivmedel. På två år väntas produktion. P
rognosen för 2025 och 2026 är mer osäker, men om alla planerade anläggning tas i drift kommer kapaciteten att nästan fördubblas igen från 2024 till 2026. Då kan kapaciteten vara 39 TWh per år i Sverige.
Blandas in i diesel
Några projekt siktar in sig på att producera biodrivmedel för fartyg och flyg. Men en stor del kommer troligen att blandas in i diesel och bensin inom reduktionsplikten, medan en del kommer att användas som rena biodrivmedel.
En del biodrivmedel exporteras i dag till kunder utomlands och kommer troligen att göra det även framöver, medan en del volymer importeras.
Mer biogas
Under 2021 producerades och såldes 1557 GWh biogas som fordonsgas, varav 97,5 GWh var flytande biogas.
Under 2023 väntas Scandinavian Biogas ta i drift en ny förvätskningsanläggning i Huddinge, som kan förvätska 220 GWh av den biogas som produceras i Huddinge och Henriksdal.
Ytterligare cirka 15 nya biogasanläggningar planeras de närmaste åren, med en kapacitet på mellan 0,5-1 TWh per år.