Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Nya Volvo V90 Bi-Fuel för biogas lanserades i Kungsträdgården

Lanseringen av nya Volvo V90 Bi-Fuel ägde rum i Volvos showroom i Kungsträdgården i Stockholm den 11 oktober. Lanseringen utfördes av Volvo Car Sverige tillsammans med representanter för Westport Fuel Systems och biogas-aktörerna E.ON, AGA, FordonsGas, Göteborg Energi och Energigas Sverige.

Lansering av Volvos nya biogasdrivna V90 Bi-fuel.
Lansering av Volvos nya biogasdrivna V90 Bi-fuel. Lansering av Volvos nya biogasdrivna V90 Bi-fuel.

I slutet av juni aviserade Volvo Car Sverige för första gången sin nya modell Volvo V90 Bi-Fuel som bygger på Volvos egenutvecklade fyrcylindriga T5-bensinmotor. Motorn har 254 hästkrafter och ett vridmoment på 350 Nm. V90 är utrustad med en åtta-stegad automatisk växellåda. Gastanken rymmer 18 kg som ger en räckvidd på 400 km på biogas. Dessutom rymmer bilens bensintank 55 liter. Miljöprestandan för nya V90 Bi Fuel är ännu inte klara, men beräknas ligga på samma nivå som dess föregångare, Volvo V70. Det skulle innebära 120 gram koldioxid per kilometer vid drift med fossil metangas, och endast 40 gram vid drift på 100 procent biometan, biogas.

Viktig som taxibil

– För oss kommer nya V90 Bi-Fuel att vara en viktig modell som taxibil, men också som en bil för företag med en stark miljöprofil, sa Fredrik Isakson, försäljningschef för Volvo Car Sverige vid presentationen tidigare i år. Enligt Volvo är Sverige en av de första inledande marknaderna för den nya modellen, liksom Belgien och Luxemburg. Fler marknader kan följa senare.

Miljöalternativ i premiumklassen

– Biogas är ett viktigt drivmedel för att minska transportsektorns beroende av fossila bränslen. Nya Volvo V90 Bi-Fuel är därför väl lämpad för dem som vill ha ett miljöalternativ i premiumklassen. Regerings förslag till ett bonus-malus-system som presenterades i april, måste ta hänsyn till den verkliga klimatpåverkan. Regeringens kommande förslag om bonus-malus-system måste därför främja verkliga miljöbilar som gasfordon, sa Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige under lanseringen.

Kanadensisk bränslesystemet

Produktionen av den nya modellen kommer att påbörjas under hösten. En viktig teknisk lösning är insprutningssystemet som levereras av Westport Fuel Systems, ett företag som är baserat i Vancouver, Kanada. Företaget är en global utvecklare och leverantör av insprutningssystem för gas. I Sverige har Westport Fuel System en installationsanläggning i Volvos monteringsfabrik Torslanda i Göteborg.

Representanter för kanadensiska intressen i lanseringen av Volvos V90 Bi-Fuel. Kanadas ambassadör Kenneth Macartney i förarsätet tillsammans med Westport Fuels Systems vd Nancy Gougarty och Andrea Alghisi, operativ chef på Westport Fuel System.
Representanter för kanadensiska intressen i lanseringen av Volvos V90 Bi-Fuel. Kanadas ambassadör Kenneth Macartney i förarsätet tillsammans med Westport Fuels Systems vd Nancy Gougarty och Andrea Alghisi, operativ chef på Westport Fuel System. Representanter för kanadensiska intressen i lanseringen av Volvos V90 Bi-Fuel. Kanadas ambassadör Kenneth Macartney i förarsätet tillsammans med Westport Fuels Systems vd Nancy Gougarty och Andrea Alghisi, operativ chef på Westport Fuel System.

Lanseringen av Volvo V90 Bi-Fuel fortsätter i Malmö och Göteborg.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy