Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Gröna grodan till Jordens Vänner för märklig kritik av biobränsle

Det var länge sedan vi delade ut en grön groda här på Svebiobloggen. Men nu har vi en värdig mottagare: Jordens Vänner, som delat ut årets Greenwashpris till Centerpartiet för att partiet förordar biobränsle till flyget för att minska klimatpåverkan.

Greenwashpriset har utvecklat sig till en allt märkligare företeelse, som tyvärr får en del publicitet. Priset börjar likna ”Årets svensk” som utsågs av Rapport-redaktionen 1984 – 1988, men därefter lades ner. Utmärkelsen fick dåligt rykte sedan den delats ut till Refaat el-Sayed 1985, Hans Holmér 1986 och Ebbe Carlsson 1988. Tre personer som det senare inte gick så bra för. När det senare såg ut som om Christer Pettersson skulle få utmärkelsen 1989, bestämde sig redaktionen för att lägga ner priset. Jordens Vänner borde göra detsamma med Greenwashpriset.

Centerpartiet får priset för att man ”sprider vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen från flyg”. Man fortsätter:

”De hävdar att biobränslen inom flyget skulle ha stora miljöfördelar jämfört med flygskatter. Men rapporter visar inga bevis på att så skulle vara fallet. Dessutom har det från internationellt håll konstaterats att framställandet av biobränslen inte är hållbart och alldeles för påfrestande för klimatet för att det ska vara strategiskt smart att satsa på denna lösning i någon större utsträckning.”

Jordens Vänner hävdar alltså att det finns rapporter som visar att användning av bioflygbränsle är sämre ur miljösynpunkt än flygskatt, att framställning av biobränslen inte är hållbart utan ”påfrestande för klimatet”, och att man inte kan satsa på denna lösning i någon större utsträckning.

Det står naturligtvis Jordens Vänner fritt att tycka detta, men vår bild är den motsatta.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy