Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Trumps trafikmyndighet räknar med klimatkatastrof

Foto: Kjell Andersson
Foto: Kjell Andersson

Det är nästan ett år sedan Svebiobloggen senast handlade om den destruktiva klimatpolitik som drivs av USA under Trump-administrationen. Det är svårt att skriva om ämnet, eftersom allt i stort sett är känt, och det är nästan omöjligt att komma på någon smart ny vinkel.

Det här är säkert också förklaringen till att det skrivs och rapporteras rätt lite i ledande media om detta. Dessutom är alla som bevakar USA och amerikansk politik ständigt upptagna av dagsaktuella skandaler och bråk, just nu kring tillsättande av en ny domare i högsta domstolen, kandidatens sexuella övergrepp i ungdomen och Donald Trumps personangrepp på det kvinnliga vittnet.

Vita husets klimat- och energipolitik hamnar i medieskugga, trots att den borde vara ett huvudämne för rapportering, debatt och opinionsbildning. Inte ens vi orkar hålla räkning på alla negativa klimatsignaler som kommer från Washington.

Att politiken inte bara är destruktiv, utan också ologisk framgår av ett dokument som för någon vecka sedan publicerades av en av Trump-administrationens myndigheter – NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration, närmast en motsvarighet till det svenska tidigare Trafiksäkerhetsverket). Washington Post lusläste dokumentet och hittade anmärkningsvärda uppgifter, som visar att myndigheten räknar med en klimatkatastrof mot slutet av detta århundrade.

Slutsatserna från NHSTA kom bara ett par veckor innan IPCC (den internationella klimatpanelen) ska publicera sin rapport om vad som krävs för att klara 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. IPCC är samlat i Incheon i Sydkorea den här veckan, för att slutgodkänna rapporten och mangla fram en sammanfattande syntes, som kommer att bli budskapet till politikerna på klimatmötet i Katowice (COP24) i december.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy