Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Donald Trump har rätt, för en gångs skull och i stora drag

Donald Trump tycker att man ska kratta i skogen (”rake in the forest”) för att det inte ska bli skogsbränder, och har anklagat Kalifornien för att inte driva en bra skogspolitik. Han har till och med hotat att dra in stöd från den federala regeringen. Trump hänvisar till skogslandet Finland efter samtal han haft med president Niinistö.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Han får nu mycket kritik och hån i pressen, i kabel-TV och inte minst i sociala media för sina uttalanden, och i Finland går man ut i skogen med krattor, räfsor och dammsugare(!) och lägger ut på Youtube.

Men, för att använda ett slitet uttryck, även med ursprung i Finland: ”Något tålte han skrattas åt, men mera hedras ändå” (slutraderna i dikten Lotta Svärd i Fänriks Ståls sägner av Johan Ludvig Runeberg). För Trump har i stort sett rätt, även om han uttrycker sig förenklat och använder fel vokabulär. Det är klokt att städa mer i skogen för att minska problemen med skogsbränder.

Finlands president, som Trump talade med i anslutning till minnesceremonierna i Paris med anledning av första världskrigets slut, har dementerat en del av det Trump sagt, men också bekräftat en del. Enligt Dagens Nyheterhar Niinistö bekräftat att han pratat med Trump om finländsk skogsvård och Finlands effektiva övervakningssystem för skogsbränder, och sagt ”we take care of our forests”.

Troligen är det här som missförståndet och Trumps förenkling har sitt ursprung. Trump, som växt upp i New York, och tillbringat sitt liv i storstadsmiljön och på golfklubbar, har naturligtvis inte mycket personlig erfarenhet av skog och skogsarbete. När Niinistö talat om att sköta skogen, och möjligen sagt något om röjning och gallring (det kan vi inte veta) har Trump tolkat det som att städa. I nästa led har det blivit att kratta eller räfsa (”rake”, samma term i engelskan för bägge). Och så framstår bilden av Donald Trump som inget begriper. Något som dessutom förstärks av att han inte kan hålla reda på namnet på den stad som just utplånats av Kaliforniens mest våldsamma brand i modern tid. Han kallar Paradise för Pleasure ända till en av hans medarbetare lyckas rätta honom.

Dessutom vägrar han fortfarande medge att det finns ett klimatproblem orsakat av mänskliga aktiviteter. Med mycket stor sannolikhet finns klimatförändring med som en faktor bakom den ihållande torkan i Kalifornien och den ökade brandfrekvensen.

Men samtidigt: Hur man driver skogsbruk och synen på skogen har också betydelse för vilka problem man får med bränder. Och här är Trumps argument relevant, även om det är förenklat.

Att Finland, och Sverige, har mycket färre skogsbränder än västra USA är ett faktum. Man kan förstås spekulera i orsakerna, men en viktig faktor är att vi i Norden har ett aktivt skogsbruk på nästan alla marker (”managed forestry”), medan man i västra USA skyddar den mesta skogen som nationalparker eller reservat – det mesta som ”National forests” där man inte alls bedriver något skogsbruk. Skogen lämnas i fred och det ansamlas stora mängder torr död ved, till stor del som torrt ris och torr undervegetation. Bra för den biologiska mångfalden, men med negativa effekter för klimatet, eftersom naturliga skogar ofta brinner och släpper från sig stora mängder koldioxid.

Läs hela bloggen hos Svebio

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy