Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: IPCC-rapporten möts med en gäspning men också ”back-lash”

De stora amerikanska tidningarna noterar att Donald Trump inte bevärdigat IPCC:s klimatrapport ens den minsta kommentar. Det var kanske inte heller väntat, även om han borde oroa sig för sina fastighetsvärden i Florida när havsnivån stiger. Många ledarsidor och en del politiker kommenterar IPCC, men i det stora hela måste de globala reaktionerna beskrivas som en samlad gäspning.

Allra mest oroande är att en rad politiska ledare runt om i världen nu öppet motarbetar Parisavtalet och dess anda. Tyvärr har Donald Trump fått efterföljare.

Först några ord om IPCC-rapporten, som publicerades på måndagen. Den bekräftar allt det vi redan visste. Det är säkert också ett skäl till att reaktionerna blev så svaga. Rapportens budskap är entydigt. Om vi vill nå en maximal global temperaturökning på 1,5 °C måste vi minska utsläppen av koldioxid drastiskt från nu. Med den nuvarande utsläppskurvan kommer vi redan om ett par årtionden att ha gjort så stora utsläpp att vi slår i taket. Omkring 2050 måste vi ha nollutsläpp eller helst negativa utsläpp.

För att klara 1,5-gradersmålet måste utsläppen av koldioxid minska drastiskt redan nu, från 2020, och efter 2050 måste vi ha ”negativa utsläpp”. Källa: IPCC
För att klara 1,5-gradersmålet måste utsläppen av koldioxid minska drastiskt redan nu, från 2020, och efter 2050 måste vi ha ”negativa utsläpp”. Källa: IPCC För att klara 1,5-gradersmålet måste utsläppen av koldioxid minska drastiskt redan nu, från 2020, och efter 2050 måste vi ha ”negativa utsläpp”. Källa: IPCC

Effekterna av 1,5 graders höjning blir mindre allvarliga än effekterna av 2 graders höjning. Det är självklart. Men skillnaden är inte så stor. När det exempelvis gäller höjd havsytenivå till 2100 är skillnaden troligen bara en decimeter. När det gäller korallreven leder redan försurningen vid 1,5-gradnivån till utslagning av 70 – 90 procent av korallerna, medan effekterna av koldioxidutsläppen vid 2-gradersnivån ger en närmast total utslagning (mer än 99%!). Det här är den mest dramatiska effekten av alla.

I USA har alltså Donald Trump och det republikanska partiet bestämt sig för att ignorera varningssignalerna om klimatet. Genom den kollektiva förnekelsen kan man driva en politik som är populär i breda kretsar, hålla låga bensin- och gaspriser och håva in stödpengar från oljeindustrin.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy