Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Vilseledande statistik förvirrar väljarna

Vi fortsätter vår valrörelsebevakning med ett avsnitt om siffror. Alla partier ägnar sig i en valrörelse åt att slå motståndarna i huvudet med statistik. Det är inget nytt med årets val. Också media ägnar sig åt att sprida siffror som är mer eller mindre relevanta, även om några av redaktionerna gjort ambitiösa insatser för att klarlägga faktaläget i ett antal centrala frågor.

Ett utmärkt exempel är DN:s serie faktagranskande artiklar om väljarnas viktigaste frågor, fyllda med relevant statistik Mycket bra journalistik.

Här ska vi granska tre sifferpåståenden inom klimat- och energipolitik som fått stor uppmärksamhet, men som är vilseledande. För balansen skull lyfter vi fram påståenden både från Alliansen, de rödgröna och ett viktigt mediaföretag.

  • 1. Alliansen påstod i sitt gemensamma utspel om klimat- och miljöpolitik den 14 augusti följande: ”Efter att de svenska utsläppen under en lång period har minskat så har de nu ökat två år i rad”. Man hänvisar till Statistiska Centralbyrån som källa. Längre fram i den gemensamma rapporten skriver man att Sveriges utsläpp minskade med 19 procent under Alliansens åtta år samtidigt som ekonomin växte med nästan 10 procent – ”något som den rödgröna regeringen inte förmått upprepa”.

Statistiken över utsläpp av klimatgaser är mycket förvirrande, och Alliansen väljer att plocka ut det som passar det egna syftet. Men inte ens då blir det rätt.

Den första frågan är vad som menas med ”Sveriges utsläpp”. Menar man utsläppen inom Sveriges gränser? Ska man inkludera bunkring av fartyg i utrikes trafik och utrikes flyg? Den mest relevanta sifferserien är Naturvårdsverkets officiella klimatrapportering. Den omfattar alla inhemska utsläpp av klimatgaser, och skickas in till FN:s klimatkonvention.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy