Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Hur länge påverkar Rupert Murdochs media-imperium klimatpolitiken?

Brexit, Donald Trump och klimatpopulism. Harry och Meghan lämnar det brittiska kungahuset. Det händer mycket i världen som vi kan tycka går i fel riktning. Bakom de här fenomenen finns en gemensam nämnare som inte så ofta lyfts fram i debatten: Rupert Murdoch. En tysk politisk kommentator kallade honom i förra veckan ”världens farligaste man”.

Vi har fått ett antal politiska ledare som bygger sin politik på förenklade argument, som letar syndabockar och som spelar på väljarnas sämsta instinkter. Inte minst utnyttjar de folks rädsla för förändringar. Att ifrågasätta sambanden mellan mänskligt orsakade koldioxidutsläpp och klimatförändring är en viktig del av den här populismen. Donald Trump är inte ensam. I Brasilien finns Jair Bolsonaro och i Australien Scott Morrison, som fortfarande efter veckor av förödande skogsbränder vägrar att se kopplingen till klimatförändring och likaså vägrar att korrigera landets energi- och klimatpolitik. Vladimir Putin ler i mjugg; Ryssland är ju en av de stora exportörerna av fossila bränslen.

Der Spiegel
I en krönika i det ledande tyska veckomagasinet der Spiegel kritiserar skribenten heter Christian Stöcker Murdochs media-imperium. I en krönika i det ledande tyska veckomagasinet der Spiegel kritiserar skribenten heter Christian Stöcker Murdochs media-imperium.

Misstro

Att det är möjligt för politiker som Donald Trump och Scott Morrison att bli valda i normalt stabila progressiva demokratier och för engelsmännen att rösta för brexit beror delvis på samhällsförändringar och misstro mot det politiska systemet. Men det är inte hela förklaringen. Bakom framgången för populism, växande nationalism och ”klimatförnekelse” finns också mediernas beteende, och det jag skulle vilja beteckna som dysfunktionella media. Bakom många av dessa dysfunktionella media finns Rupert Murdoch.

”Världens farligaste man”

Den tyska kommentaren fanns i det ledande tyska veckomagasinet der Spiegel. Skribenten heter Christian Stöcker. Krönikan inleds med en bild av Robert Murdoch tillsammans med Vladimir Putin och ett par amerikanska miljardärer, bland annat Robert Kraft. Denne låter Putin prova en värdefull Super Bowl-ring med diamanter. Det leder till att Putin helt fräckt stoppar ringen i egen ficka. Kraft har aldrig fått tillbaka ringen…

Läs hela blogginlägget skrivet av Kjell Andersson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy