Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebio-bloggen: Åttonde januari och tio grader plus i Stockholm

Återigen en osedvanligt mild vinter i södra Sverige. I stort sett all nederbörd har hittills kommit som regn, och den 8 januari, var det 10 grader varmt i huvudstaden.

Man svettas under vinterjackan i Stockholm. Det går inte åt mycket värme eller bränsle för värmeproduktion. Svebios medlemsföretag har en lugn säsong, med lägre omsättning och lägre intäkter än en normalvinter, medan värmekunderna sparar pengar. Frågan är bara vad som numera är en ”normalvinter”.

Blommande ros på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm 8 januari 2020

Idag kom det en rapport från Copernicus, som beskrivs som ”EU:s flaggskepp för jordobservationer” och är lokaliserat till Reading i Storbritannien. Copernicus är först med att redovisa global medeltemperatur för 2019. Forskarna säger att 2019 var det näst varmaste året som någonsin uppmätts och det femte året i rad i en serie av exceptionellt varma år. Kurvan nedan visar löpande 5-årsmedelvärden enligt flera olika beräkningsmodeller. Den heldragna svarta linjen visar den globala medeltemperaturen under förindustriell tid. Den prickade linjen visar medeltemperaturen 1981 – 2010, som låg 0,6 grader över den historiska nivån. Vi ser att temperaturökningen nu ligger kring 1 – 1,1°C. Enligt Parisavtalet ska vi sträva efter att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under 1,5 grad. Vi är snabbt på väg dit.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy