Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Kan ett grönare Storting få stopp på oljeborrningarna i Arktis?

På måndag går Norge till val. Det ser ut att bli en rysare och kan sluta med dött lopp mellan blocken och ett oklart läge för regeringsbildning. Men ett är säkert: det norska Stortinget får en grönare profil. Och det kan i sin tur leda till en förstärkt debatt om den norska oljeoffensiven i Barents hav.

Det är en fråga som vi borde ägna oss åt också i Sverige. Svenska politiker borde agera både i Nordiska rådet och Arktiska rådet för att få stopp på Norges klimatskadliga oljepolitik.

I Norge finns tre gröna partier, med olika profil.

  • Miljöpartiet de gröna (MDG) har bara ett mandat i det sittande Stortinget, och fick i förra valet bara 2,6 procent av rösterna, främst från miljöaktivister i storstadsmiljö. Nu verkar partiet ha bredare stöd i opinionen, och enligt en mätning i Dagbladet kan de gröna nästan fördubbla sitt stöd och få 7 mandat. I Norge finns ingen nedre spärr och inga utjämningsmandat. Vid en viss tröskel kan det ge många nya mandat för ett litet parti. MDG är det enda parti som tydligt motsätter sig att Norge utvidgar oljeutvinningen i norr och har drivit frågan i valrörelsen.
  • Venstre är det gröna samvetet på den borgerliga kanten. Partiet är inte med i den nuvarande borgerliga regeringen, men fungerar som stödparti. Venstre har en bakgrund i norskt frisinne och starkt stöd framför allt på Vestlandet. Under senare år har partiet alltmer utvecklats till ett miljöparti. Venstre har idag 9 mandat i Stortinget och kommer enligt Dagbladets opinionsmätning att tappa något mandat.
  • Senterpartiet är grönt framför allt genom sin koppling till landsbygdsnäringarna och de mindre kommunerna. Partiet har under senare år bytt block, lämnat de borgerliga och samarbetar med arbetarpartiet i det rödgröna blocket. Om man vill ha en satsning på bioenergi från jord och skog är Senterpartiet en pålitlig partner. Partiet har under det senaste året gått mycket starkt i opinionen och kommer troligen att plocka en hel del mandat. Dagbladet spår en ökning med 6 mandat till 16 och Senterpartiet skulle därmed bli fjärde största parti.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy