Alla ämnen
Skogsbränsle

Ökat danskt flisintresse kan ge marknaden extra fart

Danska kraftvärmeverk börjar använda stora mängder skogsråvara. Kommer det att öka efterfrågan på skogsbränsle från Sverige? Så här svarar två större svenska biobränsleleverantörer.

Skaerbaeksverket, Danmark
Datoranimerad bild över Skærbæksverket när ombyggnaden är klar. Biobränsle, träflis, kommer att tas emot med fartyg. Datoranimerad bild över Skærbæksverket när ombyggnaden är klar. Biobränsle, träflis, kommer att tas emot med fartyg.

Håkan Ed, tillförordnad biobränslechef på Södra Skogsenergi, tror att Danmarks och Dong Energys storsatsning på fliseldade kraftvärmeverk kan bli positivt för svenska skogsföretag.

Det skulle påverka den svenska marknaden genom att efterfrågan ökar. Vi skulle gärna leverera till Danmark. Det skulle mycket väl kunna bli aktuellt.

Liten export i dag

Det är Södras danska bolag, Södra Wood, som i så fall skulle sköta förhandlingarna med Dong Energy. Men de har inte tecknat några kontrakt ännu. För tillfället exporterar Södra Skogsenergi mycket små mängder biobränslen. Av de cirka 4,5 miljoner kubikmeter som de producerar årligen går knappt fem procent på export.

– Det som vi exporterar går bland annat till pelletsindustrier i Danmark och boardtillverkning i England, säger Håkan Ed.

Han menar att marknaden för skogsbränslen har varit nedtryckt i några år, men att en vändning kan vara på väg.

Södra fortsätter med grot

– Jag tror att marknaden har varit nere och vänt. Och med nya aktörer som Dong Energy blir det lite mer drag i marknaden.

Han berättar att priserna på skogsbränsle nu ligger mellan 145 och 190 kronor per kWh och att toppriserna för de bättre kvaliteterna troligen inte kommer att stiga, men att genomsnittspriset kan gå lite uppåt i framtiden. Bland annat beroende på att flera stora aktörer lägger ned sin grotverksamhet.

– Men inom Södra fortsätter vi att ta ut grot, säger Håkan Ed.

Egna hamnanläggningar

Södra Skogsenergi använder mestadels tåg för transporter inom landet och båttransport för internationella leveranser. De har inga problem att börja leverera till danska kraftvärmeverk med båt.

– Båttransporter är inget nytt för oss. Vi har egna hamnanläggningar i Mönsterås, Sölvesborg, Västervik och Varberg.

Ännu inga affärer i Danmark för Stora Enso

Bioenergi frågade också Peter Sondelius, vd på Stora Enso Bioenergi, om de skulle vara intresserade av att leverera flis till Dong Energys stora nya fliseldade kraftvärmeverk i Skærbæk.

– Det har jag inga kommentarer till.

Varför inte det?

– Vilka kunder vi förhandlar med, offentliggör vi om det blir affärer.

Kan du säga något om det ökande intresset från Danmark att använda flis och biobränslen?

– Jag har inga kommentarer.

Text: Härje Rolfsson


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy