Per Carlsson på Sunnerby Jord & Skog har varit återförsäljare för den mobila flishuggen från Albach i Sverige sedan 2016. Här svarar han på några frågor om läget i företaget och på marknaden 2020.
Hur har du påverkats av coronapandemin?
– Jag var först lite orolig för att få problem med tillgång på reservdelar eftersom jag är en relativt liten maskinleverantör i Sverige. Mitt lager är begränsat och jag är beroende av att få reserv- och slitdelar levererade från Tyskland. Men Albach har skött det mycket bra. De var förutseende och köpte upp stora lager av sina leverantörer tidigt. De har inte haft några problem som jag har märkt något av, varken med maskinleveranser eller med delar, säger Per Carlsson.
Några andra effekter som du märkt?
– Det har varit betydligt svårare att få finansiering generellt. Det har ställts högre krav än tidigare. Vissa banker har velat att entreprenörerna ska skjuta på finansieringen till nästa år. Det har varit ett problem, säger Per Carlsson.
Hur har den här försiktigheten utvecklats under det senaste halvåret?
– Jag var orolig i början och pratade med kunder som har varit med länge i branschen. De såg inte att det skulle bli någon större problematik i bioenergibranschen. Det går inte åt så mycket mindre energi bara för att det är lågkonjunktur. Men för ett antal maskinköp som var aktuella precis när pandemin slog till blev det en del problem. Det var några månader när det var tufft. Men det har släppt, idag ser de flesta inte det som de såg innan. Situationen är ganska normal igen, säger Per Carlsson.
Hur har din försäljning utvecklats?
– Generellt har det gått väldigt bra med försäljningen. Jag har jobbat några år med att marknadsföra Albach, varit ute och visat maskinen och det har gett ringar på vattnet. Det har varit stort intresse och jag har sålt mer än budgeterat. Från att ha sålt en maskin första året har antalet sålda enheter i stort sett fördubblats varje år.
Andra faktorer som påverkar marknaden?
– Jag ser nu att behovet av att hugga upp barkborreskadad ved ökar. Problematiken tror jag är här för att stanna. Vi kommer inte att bli av med problemet med barkborrar utan det kommer att bli mer bränsleved framöver, tror Per Carlsson.
Vad händer inom Albach?
– Nu har det blivit lättare att leverera maskiner snabbare. Det beror på att Albach har ökat sin produktion vilket har kortat leveranstiderna. Tidigare har det varit leveranstider på över tolv månader under 2019 och första halvan 2020. Nu har leveranstiden sjunkit till omkring sex månader, säger Per Carlsson.
Har du någon annan kommentar?
– I Norge, Danmark, Tyskland och i Baltikum finns ett tydligt intresse från värmeverken att använda grov flis. Med grov flis förbättras möjligheten att styra förbränningen i vissa pannor.
Det beror givetvis på vilken panna som används. Men för en del pannor är det lättare att styra förbränningen när grov flis används som bränsle. Då minskar risken för att finare bränslefraktioner följer med och brinner ovanför bädden samt att luftgenomströmningen blir betydligt bättre. En stor fördel är också att kunna flisa mer grot på sommaren och terminallägga när materialet är torrt och det är gynnsamt att flisa. En grov fraktion ger betydligt mindre substans-förluster. Men märkligt nog har jag inte hört om något värmeverk i Sverige som varit intresserade av att testa denna möjlighet.
– I Sverige utrustas inte huggarna för att göra grov flis eftersom det inte efterfrågas. Det krävs en lite annorlunda uppsättning i huggen och jag har bara levererat en eller två huggar i Sverige med uppsättning för grov flis, säger Per Carlsson.
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 4-2020 som finns att läsa som e-tidning här.