Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Perstorp säljer dotterbolaget Bioproducts till svensk investerare

Den 22 november meddelade Perstorp AB i Stenungsund, att Perstorp BioProducts, en ledande tillverkare av biodiesel och glycerin i Skandinavien säljs till en svensk investerare, Adesso Holding med Roger Andersson som ägare. Lars Lind, tidigare vd för Perstorp Bioproducts fortsätter som vd i det nya bolaget Adesso BioProducts AB och går även in som delägare. Villkoren för transaktionen avslöjades inte.

Försäljningen inkluderar produktionsanläggningen i Fredrikstad i Norge. Produktionsanläggningen i Stenungsund kommer att fortsätta ägas av Perstorp, som  även under en begränsad tid kommer att vara en minoritetsägare i det nya bolaget, Adesso BioProducts. De 20 anställda, mestadels i Fredrikstad, har erbjudits att fortsätta sin anställning med Adesso BioProducts AB.

Perstorp fortsätter produktion av biodiesel

Ett särskilt avtal som ingår som en del i försäljningen innebär att Perstorp fortsätter att producera biodiesel i produktionsanläggningen i Stenungsund för Adesso BioProducts. På lång sikt kan Adesso komma att flytta produktionen.

Stor potential

– Adesso BioProducts är en av Nordens ledande leverantörer av biobränslen och vi ser stor potential för verksamheten under det nya ägandet. För Perstorp är försäljningen ett steg i vår strategi att fokusera på tillväxt inom specialkemikalier och bygga vidare på vår position som global ledare inom området. Vi ser fram emot att fortsätta vårt goda samarbete med de nya ägarna, säger Jan Secher, vd och koncernchef för Perstorp i en kommentar.

Utveckling av befintliga och nya biodrivmedel

– Med ett snabbt ökande fokus på minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn kommer efterfrågan på biobränslen och biobaserade drivmedelskomponenter att ha en fortsatt stark tillväxt och ge oss stor potential att expandera. Förutom att utveckla den befintliga biobränsleportföljen ser vi intressanta möjligheter för biokomponenter som är lämpliga för avancerade biodrivmedel, biojetbränsle och biobaserade kemikalier. Vi tackar teamet på Perstorp för deras fortsatta stöd och ser fram emot nästa steg i vår utveckling. Marknaden för transportbränsle kommer att vara kärnverksamheten för Adesso BioProducts AB. Vi har stor erfarenhet och kunskap inom branschen. Starkare fokus av företaget kommer också att göra det möjligt för oss att snabbt anpassa sig till förändringar i branschen, säger Lars Lind, vd för Adesso BioProducts AB.

Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.
Lars Lind, vd för Adesso BioProducts. Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy