Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Regeringen avser införa premie för konvertering av bilar till biodrivmedel från 2022

Regeringen avser att införa en konverteringspremie för bilar från fossil drift till biodrivmedel eller biogas från 2022. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

I Sverige finns det ett stort antal personbilar med konventionella diesel- och bensinmotorer med lång återstående livslängd. För att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan avser regeringen att införa en konverteringspremie. Stödet går till att konvertera bilar med konventionella motorer till drift till biodrivmedel eller biogas. Stödet beräknas uppgå till 10 miljoner 2022 och lika mycket 2023.

Enkelt ingrepp

Den stora merparten av bilar i Sverige drivs med en konventionell bensin- eller dieselmotor som inte är godkänd för rena eller höginblandade biodrivmedel. Många av dessa bilar har långt kvar att köra innan skrotning. Konverteringspremien kan bidra till att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan, vilket kompletterar de styrmedel som är riktade mot nybilsförsäljningen, t.ex. bonus-malus-systemet. Att konvertera sin bil är ett relativt enkelt ingrepp görs på verkstad med typgodkända konverteringssatser.

Utredning klar 2021

Den 19 december 2019 gav regeringen Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera förutsättningarna för att konvertera befintliga fordon till lågutsläppsfordon. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 juni 2021.

Regeringens förslag  om att införa en premie från 2022 för konvertering av bilar till biodrivmedel väntas ingå i budgetpropositionen för 2021 som regeringen lämnar till riksdagen den 21 september 2020.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy