Alla ämnen
Pellets

Rekordstor efterfrågan på utrustning för pellets till industrin

Rekordstor efterfrågan på utrustning för pellets till industrin
Klara Einarsson och Robertas Gerulaitis monterar taket till en BIB 58. Det är flera tusen bultar på varje silo. Foto: Torbjörn Esping

Siloleverantören Mafa ser positivt på framtiden för pelletbaserad bioenergi inom processindustrin.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Jag har aldrig haft så många förfrågningar på större anläggningar, säger Anders Henriksson, marknadsansvarig.

Mafa har sedan 25 år erbjudit silor med skruvar och andra tillbehör för hantering av bränslepellets. Resan, som började i mindre skala med förråd till villakunder, har via silor till fastighetsägare som ville konvertera bort från oljan nu kommit fram till industrier som vill driva sina processer med ånga eller hetvatten baserat på pellets.

– Villamarknaden är en väldigt liten del för oss i dag, den har stagnerat. Vi syns inte i medier, det är värmepumpsbranschen som syns och har muskler, säger Anders Henriksson, som anställdes 1998 för att ta fram produkter och hitta kunder inom biobränsle, och som alltså har varit med på hela resan.

Fakta

Fakta Mafa

Säte: Ängelholm
Start: 1958 togs den första fodersilon fram.
Verksamhet: Silosystem för hantering av bulkvaror inom lantbruk, bioenergi och industri. MAFA är idag marknadsledande i Sverige och mer än 50 procent av tillverkningen går på export.
Affärsområden: Lantbruk, bioenergi, industri.
Leveranser: 700 silor, varav 100 till bioenergi per år
Anställda: 40
Omsättning: Cirka 100 miljoner kronor.

– Det vi har nu att jobba mot är processindustrin, och där öppnas det upp en helt ny marknad för oss.

100 silor om året

Ett exempel på en industrikund är charkuterifabriken Delicious Foods, som konverterade från olja förra året.

Där har Mafa levererat två fyrkantiga silor på vardera 40 kubikmeter och fyra skruvar in till pannan. De två silorna är svartmålade och smälter diskret ihop med resten av fabriken.

Tilda Bohman lägger ut tätningsmassa på plåten till silotaket. Foto: Torbjörn Esping

Mafa omsätter i år cirka 100 miljoner kronor. Det stora segmentet är lantbruk. Bioenergi står för drygt 25 procent av omsättningen. Ungefär 100 silor om året levereras ut till bioenergikunder.

Mafas storsäljare till mellanskaliga pelletsanläggningar är BIB 85 som har en höjd 15,3 meter och en volym på 85,2 kubikmeter. Diametern 3,13 meter gör att den kan köras på lastbil i ett stycke. När Bioenergi besöker Mafas fabrik i Ängelholm ligger två stora silor, likt två feta raketer, på lastbil för att köras till Nordnorge.

Kranbilsföraren hjälper till att montera

Pannorna som ska eldas är numera ofta anläggningar på upp till 30 MW. Då krävs det också en stor silo. Mafas största silo XB kan rymma upp till 189 kubikmeter pellets. Den går inte att köra på lastbil i ett stycke, utan måste monteras på plats hos kunden av kranbilsföraren och en montör.

– Det är inte så många i Sverige som gör silor i den här större storleken, det gör också att vi har en större marknadsandel, säger Anders Henriksson.

Elektroniken Atex-klassad

För att hanteringen och lagringen av pelletsen ska vara säker jobbar Mafa med att jorda lastbilen och se till att all elektronik och alla givare i silon är Atex-klassade för att kunna användas i explosionsfarlig miljö.

– Vill man ha det extra säkert att inte silon sprängs i luften sätter vi sprängbleck i taket. Men vi har peppar, peppar aldrig haft en explosion i våra silor, säger Anders Henriksson.

Anders Henriksson, marknadsansvarig för bioenergi och industri i Norden, säljer 100 silor för bränslepellets varje år. Foto: Torbjörn Esping

Mobil silo för byggvärme

Silor och skruvar är ingen high-tech. Produktutvecklingen handlar bland annat om att kapa tiderna för påfyllning genom större påfyllningsrör och större cykloner så att bulkbilen inte ska stå på plats så länge.

Anders Henriksson vill också ta fram en silo som tillfälligt kan etableras på byggen som behöver byggvärme.

– Jag vill ta fram en robustare mobil silo på 80 kubik, med ett fundament som är delbart, som är gjord för att sätta upp och ned flera gånger, säger Anders Henriksson.

Stort lager med plåt

Pandemin och kriget har även drabbat Mafa, med högre priser och störningar i leveranskedjorna. Just nu är det långa väntetider på pannor, vilket gör att Mafa också får vänta på att få leverera sina silor.

Daniel Törnblad svetsar på cyklonen till en silo. Foto: Torbjörn Esping

Föregående år tog plåten slut på marknaden, så Mafa fick jaga runt och var tvungen att byta leverantör och tillfälligt byta typ av plåt. Nu har Mafa laddat upp med rejäla mängde plåtråvara i fabriken.

– Det är för att säkerställa att vi inte ska hamna i den situationen igen. Det är samma sak som händer i pelletsbranschen nu.

Pelletsbrist skadar förtroendet

Energikrisen har gjort att priserna på pellets stigit och att det finns en brist på pellets på marknaden. Det finns för tillfället inte bränslen till alla gamla och nya kunder.

– Det förtroende vi har jobbat upp mot processindustrin, det vältes omkull bara på några timmar när man sade att pelletsen var slut.

Anders Henriksson tycker att de stora värmeverken ska ta ett ansvar och i högre utsträckning använda andra bränslen, som flis och bark. Kanske kan det högre priset få värmeverken att undvika den vita pelletsen? Dessutom tycker han att producenterna av pellets ska låta bli att skriva kontrakt med utländska köpare och prioritera den svenska marknaden.

– Det måste finnas pellets. Jag måste ju tro att det här kommer att lösas. Även om det är ont om pellets nu så ser vi positivt på framtiden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy