Alla ämnen
Energiåtervinning

Söderenergi och Ragn-Sells visar nyttan med avfallet

Söderenergi och Ragn-Sells visar nyttan med avfallet
Karin Medin, vd Söderenergi och Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Ordning och reda på avfallsströmmarna med verifikat. Nu inleder Söderenergi och miljöföretaget Ragn-Sells ett samarbete som innebär ökad transparens och spårbarhet för avfallet.

Ragn-Sells levererar returträ till Söderenergi, som ser till att det blir värme och el. Askorna omvandlas sedan av Ragn-Sells med ny teknik till salter som används bland annat för halkbekämpning och till gödsel. Processen bidrar till att minska uttaget av jungfruliga råvaror, på väg mot en cirkulär ekonomi.

Dessutom bidrar samarbetet till avgiftning, genom att tungmetaller avskiljs och tas ur kretsloppet. Undvikna CO2-utsläpp och återvinning av metall är andra nyttor. Det nya verifikatet som Söderenergi kommer överlämna till Ragn-Sells tidigt 2024 innehåller konkreta data om dessa nyttor.

Söderenergi i framkant

– Vi är mycket glada över detta samarbete. Nu kommer vi att fortsätta arbeta tillsammans för att bidra till den cirkulära omställningen, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Det är noggrann provtagning hos Söderenergi som har lagt grunden för verifikatet. Ett område där bolaget ligger långt framme. Söderenergi hanterar idag såväl biobränslen som verksamhetsavfall, dock inte hushållssopor.

– Vi tar prover och utför analys på alla våra leveranser. När vi kopplar ihop dessa data med våra anläggningars prestanda kan vi erbjuda ett verifikat till Ragn-Sells som konkret visar nyttorna vi åstadkommer i vårt samarbete. Det är något som vi ser att framtidens återvinningsföretag efterfrågar, och även deras kunder. Vi tror och hoppas att detta kommer att bli standard i framtiden, säger Karin Medin, vd på Söderenergi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy