Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Södras hamn fossilfri

I oktober blir Södras hamn i Mönsterås helt fossilfri. Alla arbetsfordon och kranar i hamnen övergår nu till HVO*-diesel – ett helt fossilfritt alternativ till vanlig diesel.

Södras hamn består av fyra kranar och 16 arbetsfordon. Tillsammans hanterar dessa cirka tre miljoner ton gods årligen. Godset lastas för frakt ut i Europa via land och hav och inkluderar bland annat 430 000 ton pappersmassa och 170 000 m³ sågade trävaror. Nu utförs detta enbart med fossilfri HVO-diesel.

– Som företrädare för en grön näring ser vi det som en självklarhet att ta detta steg, säger Niclas Strömqvist, platschef Södras hamn i Mönsterås.

Omställningen i hamnen inleddes under våren 2017 och slutfördes i månadsskiftet september till oktober. Steget är ett led i Södras hållbarhetsmål om fossilfri produktion 2020 och fossilfria transporter 2030, ett mål som fastslogs 2016 och likställs med Södras finansiella mål.

– Arbetet har fokuserat på att utreda och säkerställa att HVO-dieseln fungerar med befintlig utrustning i hamnen. Vi söker ständigt klimatsmarta lösningar. Det ligger i linje med hur vi vill agera och verka som företag, säger Jörgen Erlandsson, teknik-, miljö- och kvalitetsansvarig, Södras hamn i Mönsterås.

HVO är ett såväl klimatsmart som ekonomiskt alternativ till fossil diesel framtaget på konstgjord väg. Råvaror till Södras HVO är slakteriavfall och rapsolja.

– HVO har bättre miljömässiga egenskaper då det är 100 procent fossilfritt. Detta innebär att det är helt förnybart och har en markant lägre växthuspåverkan, säger Åsa Forss chef för Södras flisbilar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy