Alla ämnen
Biovärme

Solör Bioenergi köper Lantmännen Agrovärme

Solör Bioenergi köper Lantmännen Agrovärme

Solör Bioenergi blev i dagarna 19 fjärrvärmeanläggningar rikare och kanske lite fattigare på kontot, när de förvärvade Lantmännen Agrovärme, med dotterbolag.

Köpet, som omfattar 19 anläggningar i södra och mellersta Sverige, innebär att Solör stärker sin position som en av de största aktörerna på den svenska och nordiska fjärrvärmemarknaden.

I dag har Solör Bioenergy Group 465 000 användare per dag. Bolaget finns på 249 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier.

Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle.

Lokala biobränslen

De 19 anläggningarna som tidigare tillhörde Lantmännen Agrovärme, har cirka 1 100 fjärrvärmekunder och levererar årligen cirka 150 GWh. Värmen kommer i huvudsak från förbränning av lokalt framtagna biobränslen, såsom flis, energiskog, träpellets och spill från jordbruket. Sedan 2019 framställs även biokol i flera av anläggningarna.

– Lantmännen Agrovärme med deras 19 anläggningar passar väldigt bra in i Solörs övriga verksamhet och är ett ytterligare bevis på vår framgångsrika tillväxt på den svenska fjärrvärmemarknaden, säger Martinus Brandal, vd för Solör Bioenergi koncernen.

Tar över i september 2022

Joachim Haas, vd på Lantmännen Fastigheter.

Övertagandet av verksamheten i Lantmännen Agrovärme träder i kraft under september 2022.

– Lantmännen Agrovärme är ett stabilt bolag som visat god utveckling på sina lokala marknader under flera år. För att bibehålla fortsatt utvecklingstakt är det dock viktigt att Agrovärme blir en del av ett större bolag med fjärrvärme som kärnverksamhet, säger Joachim Haas, vd på Lantmännen Fastigheter i ett pressmeddelande.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy