Alla ämnen
Bio-metanol

Stor bio-metanolfabrik i Söderhamn kan bli verklighet

Stor bio-metanolfabrik i Söderhamn kan bli verklighet
Mattias Wärn, Svea Vind Offshore, Jürgen Jacoby, European Energy och Ola Andersson, Söderhamns kommun. Foto: Svea Vind Offshore

Svenska Svea Vind Offshore och det danska energiutvecklingsbolaget European Energy undersöker just nu möjligheterna att bygga en bio-metanolfabrik i Ljusne, utanför Söderhamn.

Bolagen har skrivit på en avsiktsförklaring för köp av en industritomt i Ljusne-Vallvik, som ligger beläget utanför Söderhamn i Hälsingland.

Planen – de ska bygga en av världens största bio-metanolfabriker, något som både ökar mängden biometanol på marknaden och lockar arbetskraft till den gamla industriorten Ljusne.

– Vi hoppas snart kunna ta ytterligare steg tillsammans med Svea Vind Offshore som med sin lokala förankring och position i den gröna omställningen är en mycket bra matchning för oss, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland.

Fakta

Om European Energy

European Energy är just nu världsledande när det gäller utveckling av kommersiell e-metanoltillverkning och bygger i dag det som kommer att bli världens största anläggning för e-metanol i Aabenraa kommun i Danmark.

Den anläggningen kommer att kunna producera minst 32 000 ton e-metanol per år till användare som Maersk, Lego, Novo Nordisk och Circle K. European Energy ser en stor potential på den svenska marknaden och är mycket glada att kunna ta första steget tillsammans med Svea Vind Offshore.  Källa: European Energy

Världsledande på biometanol

Anläggningen i Söderhamn planeras producera 100 000 ton biometanol per år. Ett bränsle som möter allt större efterfrågan från både sjöfarten och tung transport. Detta eftersom utsläppen genom biometanol är nära noll.

– En ökad produktion av e-metanol i Sverige kommer att vara centralt för att ställa om sektorer som har svårt att elektrifieras, exempelvis tung industri och vissa transporter, säger Peter Braun.

Området i Ljusne-Vallvik sägs också vara optimalt för en storskalig biometanoltillverkning, då det ligger nära havet, har en ledig detaljplanerad industrimark och kan klara elförsörjningen med hjälp av Svea Vind Offshores vindkraft som planeras i trakten.

– Samarbete snabbar på omställningen, möjliggör nya arbetstillfällen och stärker konkurrenskraften för hela Gävleborgsregionen, säger Mattias Wärn, medgrundare till Svea Vind Offshore.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy