Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Valmet levererar förbehandlingssystem för biomassa till Clariant i Rumänien

Valmet har slutit avtal med Clariant om att leverera BioTrac, ett förbehandlingsystem för biomassa, till Clariants sunliquid® cellulosabaserade etanolanläggning i Rumänien.

Ordern till Valmet ingår i orderingången för tredje kvartalet 2018. Ordervärdet kommer inte att offentliggöras. Igångkörningen är planerad till 2020.

Den nya anläggningen, med en årlig produktionskapacitet på 50 000 ton cellulosabaserad etanol med biomassa som råvara, kommer att byggas i den sydvästra delen av Rumänien. Anläggningen är en milstolpe och syftar till att bekräfta konkurrenskraften och hållbarheten hos sunliquid teknologin i kommersiell skala och på så vis stödja Clariants sunliquid licensierade företagsstrategi.

Exempel bild på BioTrac förbehandlingssystem
Exempel bild på BioTrac förbehandlingssystem. Exempel bild på BioTrac förbehandlingssystem

Leveransen består av BioTrac förbehandlingssystem för biomassa med en kapacitet på  mer än 800 ton dag av torr biomassa och inkluderar alla huvuddelar för dosering av biomassa, inmatningssystem till reaktor, reaktor samt ångseparering. Förbehandlingsfasen är ett grundläggande steg i produktionen av cellulosabaserad etanol och syftet är att göra cellulosan tillgänglig för vidare bearbetning.

– Vi har redan med framgång tillämpat Valmets förbehandlingssystem i vår sunliquid pilotanläggning i Straubing under de senaste sex åren. Under denna tid har vi arbetat i nära samarbete med Valmet för att verifiera och optimera förbehandlingsprocessen för sunliquid till att bli perfekt. Vi är säkra på att vi har hittat en pålitlig partner i Valmet för vår sunliquid anläggning i Rumänien, kommenterar Markus Rarbach, chef för Business Line Biofuels & Derivatives hos Clariant.

– Detta är en mycket viktig milstolpe för Valmet, den första BioTrac i kommersiell storlek för cellulosabaserad etanol. Vi är mycket stolta över denna order från vår långsiktiga partner Clariant, som kan vårt system utan och innan efter sex års drift i deras demoanläggning i Straubing, säger Mattias Erixon, Försäljningschef för Biomass Conversion hos Valmet.

Om Clariant och sunliquid®

Clariant är ett ledande globalt företag för specialkemikalier, med sin bas i Muttenz nära Basel, Schweiz. Under räkenskapsåret 2017, hade Clariant en omsättning på ca 6 miljarder Schweiziska franc i sin pågående verksamhet. Företaget är uppdelat i fyra affärsområden; Care Chemicals, Catalysis, Natural Resources och Plastics & Coatings. Clariants företagsstrategi baseras på fem huvuddelar; fokusera på innovation genom R&D, mervärde genom hållbarhet, säkerställa en varierande produktportfölj, intensifiera tillväxt och öka lönsamheten.

Clariants sunliquid teknologi omvandlar jordbruksrester såsom vetehalm till cellulosabaserad etanol, ett avancerat, hållbart och nästan koldioxidneutralt biobränsle. Sunliquid erbjuder en helt integrerad processkonstruktion som bygger på etablerad processteknologi. Innovativa tekniska lösningar såsom kemikaliefri förbehandling, integrerad produktion av råmaterial och process-specifika enzymer och samtidig fermentering av C5 och C6 socker säkerställer optimal lönsamhet.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy