Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Volvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i Sverige

Volvo Cars öppnar under hösten möjligheten för alla taxibolag i Sverige att köra sina Volvobilar i taxiversion på det fossilfria, förnyelsebara miljöbränslet HVO100.

Volvo Cars har tillsammans med Taxi Göteborg genomfört ett projekt med cirka 100 bilar som har körts på HVO100.
Volvo Cars har tillsammans med Taxi Göteborg genomfört ett projekt med cirka 100 bilar som har körts på HVO100. Volvo Cars har tillsammans med Taxi Göteborg genomfört ett projekt med cirka 100 bilar som har körts på HVO100.

I våras startade ett projekt tillsammans med Taxi Göteborg. Resultaten av det projektet har lett fram till beslutet.

Under drygt fem månader har de cirka 100 bilarna som omfattats av projektet med Taxi Göteborg analyserats vid servicetillfällen. Inga särskilda konverteringar eller anpassningar har gjorts för tankning av HVO100. Den HVO som tankas ska uppfylla bränslestandarden EN 15940.

– Våra analyser har kommit fram till att bilarna betett sig precis som om de hade tankats med vanligt diesel. Den data vi fått fram ser tekniskt bra ut och inget oförutsett har inträffat, säger Ulf Karlsson, bränsleexpert på Volvo Cars.

Detta betyder alltså att Volvo Cars nu öppnar möjligheten för övriga taxibolag i Sverige som har godkända Volvobilar i taxiversion i sin flotta. Om Volvo Cars öppnar möjligheterna för svenska Volvoägare i stort är ännu inte klart. I dag är bränslet inte tillåtet generellt i Volvobilar och garantier gäller inte om man skulle tanka HVO100 och något inträffar.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 5 – 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy