Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Widrikssons firar ett år med fossilfria leveranser

Widrikssons Åkeri erbjuder sedan ett år tillbaka helt fossilfria transporter för alla kunduppdrag. I mars 2017 uppnådde företaget målsättningen att utföra samtliga leveranser med helt förnybara drivmedel. Företaget har enbart positiva erfarenheter av de fossilfria bränslena under det gångna året även om resan dit varit utmanande.

Beslutet att fasa ut fossila bränslen fattade Widrikssons Åkeri redan 2006 då de första gasfordonen köptes in. Då fastställdes också målsättningen att sträva mot en fossilfri distribution år 2020. Sedan dess har företaget gjort en successiv omställning av vagnparken till att uteslutande tankas med fossilfria bränslen och lever därmed upp till målsättningen med tre års marginal.

Widrikssons erbjuder sedan ett år tillbaka helt fossilfria transporter för alla kunduppdrag
Widrikssons erbjuder sedan ett år tillbaka helt fossilfria transporter för alla kunduppdrag Widrikssons erbjuder sedan ett år tillbaka helt fossilfria transporter för alla kunduppdrag

Det har varit en lång och ibland utmanande resa att göra omställningen till fossilfria bränslen, säger Johan Nyblom, vd på Widrikssons. Vi påbörjade förändringen genom att tanka fordonsgas trots att tillgången på gas på bensinmackarna då var väldigt begränsad och vi fick ofta ringa runt för att kolla dagstillgången på gas innan vi åkte till macken.

Egen biogastankstation

Widrikssons byggde 2013 en egen biogastankstation på sin anläggning i Västberga för att säkerställa både tillgången och kvaliteten på gas. Det gör att företaget nu alltid kan tanka sina gasfordon med Biogas100 för minsta möjliga klimatpåverkan. Som komplement drivs delar av Widrikssons fordonsflotta med HVO100. Genom nära samarbete med drivmedelsleverantörerna säkerställs spårbarheten av råvaran. I Stockholm används uteslutande lokalt producerad biogas.

– Vi har enbart positiva erfarenheter av de fossilfria bränslena och vi är stolta över att gå i bräschen när det gäller att erbjuda klimatsmarta leveranser. Flertalet av våra kunder har ett genomgripande miljö- och hållbarhetstänk och där är vi stolta över att kunna erbjuda ett hållbart alternativ för den sista sträckan i leveranskedjan, säger Widrikssons vd, Johan Nyblom.

 Fakta

  • Widrikssons har 103 fordon i Stockholm och Göteborg som samtliga drivs med biobränslen.
  • Biogas100 består av 100 procent förnybar biogas.
  • HVO100 är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter och är 100 % förnybart.
  • Lastbilstransporterna står för 7 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Widrikssons Åkeri AB är ett distributionsföretag med verksamhet i Stockholm och Göteborg som fokuserar på smarta logistiklösningar och last mile-distribution. Genom att kombinera personlig service och flexibilitet med hållbarhetsfokus och ny teknik har företaget en tydlig tillväxtstrategi. Widrikssons Åkeri AB omsätter ca 130 MSEK och har en vagnpark på omkring 100 fordon som samtliga drivs med fossilfria bränslen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy