Alla ämnen
Biodrivmedel

39 biobränslebussar till Gotland

39 biobränslebussar till Gotland
Foto: IVECO BUS

Från och med 2023 tar Bivab och underleverantören GotlandsBuss över kollektivtrafiken på Gotland.

GotlandsBuss har lagt en order på 39 bussar från Iveco, som ska vara med och bedriva skol- oc­­h linjetrafiken på ön.

Samtliga bussar levereras av den svenska Iveco-leverantören Wetlandia och körs på biobränslen, där 16 av bussarna körs på HVO100 och 23 stycken på biogas.

Bussarna ska köras inom skolverksamheter, beställningstrafik och kommunaltrafik.

100 procent biobränslen

– Vi tyckte att provkörningen av Iveco Crossway-bussarna gick bra. Det var positivt överraskande hur stark motorn var och att komforten var bra. Vi gillade enkelheten i designen och kvalitetskänslan. Det var en mycket trivsam förarplats och under provkörningen förstod vi att det kommer att vara en buss som passar bra för vår linjetrafik, säger Göran Hult, vd på GotlandsBuss.

Ordern från Iveco består av tre stycken 29-platsers Iveco 70C Rapido, fyra stycken 37-platsers Iveco Crossway LE 12 meters City, 13 stycken 31-platsers Iveco 70C Feniks och 19 stycken 49-platsers Iveco Crossway LE 13 meters Line.

– Vi hade ett krav på att 100 procent av bränslet skulle vara biobränslen. Dessutom krävde upphandlingen att 70 procent av energiförbrukningen i avtalet skulle köras på biogas och det kunde Iveco leverera utan problem. Biogasen är dessutom närproducerad och tillverkas på Gotland, vilket också är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv, menar Adam Djupfeldt, försäljningschef på Wetlandia.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy