Alla ämnen
Opinion

BASF: Regeringens utredning för hårt vinklad mot biobränsle

BASF: Regeringens utredning för hårt vinklad mot biobränsle
Mark Meier, vd för BASF Nordic/Baltic.

Regeringens utredning om nationell bioekonomistrategi har för stor betoning på biobränsle. Den gröna omställningen kräver ett annat perspektiv och ny prioritering, skriver Mark Meier, vd för BASF Nordic/Baltic på Aktuell Hållbarhets debattsida.

I mitten av februari 2023 ska utredaren för nationell strategi för biokemi redovisa sitt delbetänkande om produktion av biobränsle.

BASF vill påpeka att utredningens övergripande fokus är för hårt vinklad mot biobränsle och anser att det är ett reellt problem för den gröna omställningen att drivmedelsbolagen och den övriga industrin konkurrerar om samma begränsade mängd biobaserad råvara.

Elektrifierad fordonsflotta ska ges bättre förutsättningar

Samtidigt konstateras i regeringens kommittédirektiv att reduktionsplikten gör drivmedel dyrare och riskerar att urholka svensk konkurrenskraft.

BASF ser att produktionen inom kemi- och plastindustrin och en elektrifierad fordonsflotta är i akut behov av att få bättre förutsättningar för att utvecklas i en hållbar riktning.

– Vi förstår idén med reduktionsplikten och inblandning av biobränsle i det fossila drivmedlet. Dock ser vi på BASF att reduktionsplikten, och även att prioritera biobränsle i stort, behöver balanseras med övriga hållbarhetsmål, säger Mark Meier.

Behövs stora mängder biobaserad råvara

Biobaserad produktion av exempelvis plast omfattar all plasttillverkning, såsom plast inom sjukvården, medicintekniska produkter och industriella tillämpningar.

Där det finns efterfrågan på kemiska produkter kommer dessa att tillverkas oavsett vilken råvara som används, fossilfri eller inte. Dock är BASF:s ambition och avsikt att utveckla sin industri hållbart och i samklang med naturen.

– Vi behöver därför stora mängder biobaserad råvara för att möta kundernas efterfrågan på hållbara alternativ och kräver att regeringens utredare inte har betoning på biodrivmedel utan i stället ökar fokus på biobaserade råvaror för all industriell produktion, säger Mark Meier vd för BASF Nordic/Baltic.

Läs hela debattartikeln här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy