Bioenergitidningen släpper en rykande färsk Biovärmekarta! Denna gång har vi med 557 biovärmeleverantörer i Sverige.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
På kartan har vi markerat alla nät och listat 290 nät med uppgift om tillförd mängd energi under 2020, från den största leverantören av biovärme i Sverige Stockholm Exergi som använde 5 166 GWh (-5,6 %) till Adven Värme i Hede som använde 10 GWh.
De ännu mindre biovärmenäten finns med som prickar på kartan. Totalt tillfört biobränsle, avfall och torv var cirka 43,5 TWh under 2020, vilket var omkring 1,4 TWh mindre jämfört med 2019.
Nya topplastpannor
Flera värmeföretag har det senaste året fortsatt att planera och genomföra investeringar för att ersätta de sista dropparna med fossil olja som används för uppstart, stödlast, reserv- och topplast.
Exempel på det finns i Borås, Norrköping och Göteborg.
Nya nät och ny rökgasrening
Investeringar görs till exempel i förnyelse av gamla fjärrvärmerör, till exempel i Göteborg.
Investeringarna i bättre rökgasrening och upprustning av värmenät fortsätter även på andra orter och nya fjärrvärmenät byggs. Dessa investeringar sker i till exempel i Landvetter, Tomelilla, Alfta, Nora och Sundborn.
Flera ägarförändringar
Under 2020 gjordes flera ägarförändringar i fjärrvärmekoncerner som Nevel, Solör Group och Adven.
Om biovärmekartan
De nät som redovisas på kartan levererar biovärme, det vill säga fjärrvärme som producerats med biobränsle, avfall och torv. Vi räknar också med biobaserad restvärme från skogsindustrier och pelletsfabriker.
Data gäller för 2020. Biobränsletillförsel redovisas per nät och inte per anläggning. För de större näten redovisar vi fördelning på bränslen: avfall, torv och biobränslen (inkluderar trädbränslen, pellets, biooljor, åkerbränslen m.m.). Övriga nät har vi färg-lagt efter vad som är huvudbränsle. Det kan alltså förekomma användning av torv, avfall eller biorestvärme i flera av de medelstora eller mindre näten.
Insamling av fakta och presentation på Biovärmekartan: Anders Haaker, Kjell Andersson och Sofie Samuelsson.
Under 2021 var förändringarna inte lika stora men under december stärkte Polhem Infra och Nordic Infra sina ägarandelar i Solör Group genom att förvärva 21 procent av aktierna i från Highview.
Tidigare under 2021 gjorde Solör flera stora förvärv. Bland annat förvärvade Solör fjärrvärmeverksamheten från Veolia Nordic. Förvärvet omfattade energileveranser om 180 GWh per år.
Under april 2021 stod det klart att Solör Bioenergy Group förvärvade Falbygdens Energi med en fjärrvärmeproduktion på 160 GWh och elproduktion på 12 GWh.