Alla ämnen
Biobränsle

Brüning Group satsar på den nordiska marknaden

Brüning Group satsar på den nordiska marknaden
Frank Grischkat, internationell affärsutvecklare på Brüning Group. Foto: Joline Ekman

Det tyska bolaget Brüning Group levererar biomassa i alla dess former. Pellets, flis, returträ, och trädbränslen. Bolaget är verksamt i cirka 20 länder världen över och har funnits i branschen över 30 år. Nu vill de utöka sin verksamhet i de nordiska länderna.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Oavsett vilken typ av biomassa det är – så levererar vi den. Vi är inte fokuserade på en enda produkt, som vissa av våra konkurrenter är. Vi levererar bland annat bark, sågspån, träflis, träpellets och energived. Dessutom jobbar vi med olika avfallsprodukter så som avfallsträ, RDF och SRF, berättar Frank Grischkat, internationell affärsutvecklare på Brüning Group, när Bioenergitidningen träffar honom på Svebios Fuel Market Day 2023 i Stockholm i september.

Förutom Tyskland är Brüning Group verksamma i flera europeiska länder. Företaget har kontor och dotterbolag i Frankrike, Storbritannien, Italien, Polen, Tjeckien och Danmark.

– Vi gör redan affärer i Sverige, men vi vill expandera vår verksamhet ytterligare inom den närmaste framtiden.

Varför vill ni vara medlem i Svebio?

– Jag tycker det är viktigt att vi blir medlem i Svebio eftersom vi planerar att utöka vår verksamhet i de nordiska länderna Norge, Sverige och Finland. Vi vill träffa människor som har kunskap om marknaden, knyta kontakter och finna potentiella kunder. En branschförening har ofta en god marknadskunskap och skapar tillfällen för medlemmarna att mötas, vilket vi tycker är bra.

Brüning Group har under en längre tid levererat träavfall till svenska kunder, men ser nu även potential på restproduktssidan hos den svenska marknaden.

Träflis i stora volymer

Den produkter som Brüning Group exporterar mest av är färsk och återvunnen träflis. Historiskt sätt var bolagets största marknad Tyskland, men i dag sker de största intäkterna på den europeiska marknaden.

Bland annat levererar bolaget mycket träpellets till Italien, medan den nordiska marknaden efterfrågar avfallsprodukter.

Är det något spännande som händer inom bolaget det närmaste året?

– Vi kommer försöka främja vår internationella tillväxt de närmaste åren. Det är viktigt för oss att ha en bra samverkan mellan alla europeiska länder. Det kan finnas överskott av en viss produkt på en marknad, medan ett annat land har brist på samma produkt. Där kommer vi in och hjälper till.

Hur har kriget i Ukraina påverkat er?

– Vi exporterade tidigare träpellets från Ryssland, liksom många andra företag. Den ryska marknaden stod för ungefär tre miljoner ton träpellets årligen – en export som nu självklart har upphört. Dock var vi inte så exponerade mot Ryssland, eftersom vår verksamhet inte var stor där. Men några av våra konkurrenter som verkligen satsade på Ryssland har påverkats på ett mer betydande sätt.

Fakta

Fakta om Brüning Group

Grundades: 1992
Antal anställda: Cirka 250
Omsättning: 2,5 miljarder kronor
Verksamma i antal länder: 20
Certifieringar: FSC®-, PEFC- och SBP-certifiering, ENplus-certifiering samt miljöledningscertifiering enligt ISO 14001 med flera

Hur ser du på bioenergins potential i framtiden?

– Vi som företag är väldigt positiva till bioenergi. Jag har en mycket stark tro på biomassa. Om vi vill minska koldioxidutsläppen och komma bort från fossila bränslen, är bioenergi ett bra alternativ. Jag tror också att vind- och solenergi är bra, men det finns gränser för vad vi kan göra med dessa energislag. Om vi verkligen vill minska utsläppen, så tror jag inte att det finns något sätt att komma ifrån biomassa.

– I slutändan kommer vi behöva någon form av användning av biomassa, vare sig det är biomassa från skogen, eller i vissa fall lantbruket, som jag tror vi kommer se mer av i framtiden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy