Mälarenergi i Västerås har installerat ett nytt ångsotningssystem från Heat Management i sin stora avfallspanna, Block 6. Systemet hjälper Mälarenergi att komma närmare sitt mål om nettonoll utsläpp av fossil koldioxid om tio år, 2035.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Bioenergi träffade Peter Gewert, förvaltare av Block 6 på Mälarenergi, Martin Ellebro, teknisk chef på Heat Management samt Karl Henrik Krantz, försäljnings och marknadskoordinator på Heat Management för att höra mer om erfarenheterna.
Mälarenergis avfallspanna är Europas största med en termisk effekt på 160 MW. En panna i Shenzhen i Kina är störst i världen med 165 MW effekt. Block 6 är en CFB-panna med höga ångdata, 470 grader och 74 bar.
– Redan 2015, ett år efter att anläggningen startats, installerade Mälarenergi infraljudsotning i en del av ekonomisern där det var problem med igensättning. Problemet var höga rökgastemperaturer efter Ekonomizern. Genom att hålla rent i pannan med ljudsotningen minskar problemen, berättar Peter Gewert.
Både ljudsotningen och installationen av så kallas HISS-ångsotning för effektivare ångsotning har levererats av Heat Management.
Optimerad sotning
HISS-sotning innebär en optimering av den befintliga ångsotningen i en panna. En del av ångan som produceras i pannan används för att blåsa rent på värmeöverförande ytor inne i pannan. Ett munstycke rör sig fram och tillbaka inne i pannan.
– Genom att blåsa med ånga enbart på ena vägen, istället för båda vägarna, så får vi nittio procent av rengöringsverkan med nästan hälften av ångan. Genom att använda HISS-systemet kan ångbehovet minska med cirka 45 procent. Ångan kan istället användas för elproduktion, förklarar Martin Ellebro på Heat Management
Minskade kostnader och ökad elproduktion
Det ger även en besparing av vatten och minskar behovet att köra rökgasfläkten.
– Ofta behövs en kombination av flera tekniska lösningar för att få en optimal rening i en panna. Vi jobbar hela tiden med förbättringar och effektiviseringar, säger Peter Gewert.
Det var flera faktorer som påverkade att Mälarenergi valde att investera i effektivare ångsotning. En faktor var det ökade fokuset på målet om nettonoll. Höga elpriser bidrog också till beslutet. Kalkylerna visade värdet av investeringen.
Produkten har mer att ge
– Det är en mogen kommersiell produkt, men vi skickade in en patentansökan i februari i år på nästa generation av ställdon till HISS-systemet. Ställdon är något vi monterar för att styra öppning och reglering av ångventilerna, förklarar Martin Ellebro.
Även i sodapannor
I massaindustrins sodapannor är behovet av sotning ännu större än för avfallspannor. Massaindustrin har därför varit tidigt ute med ångsotning med HISS-systemet.
– Heat Management har gjort 21 installationer av HISS-systemet inom fjärr- och kraftvärmeanläggningar och 20 installationer i sodapannor, det vill säga totalt 41 installationer, säger Karl-Henrik Krantz på Heat Management.
Stort intresse
– Vi märker att många vill energieffektivisera. Det är inte bara en bransch som vill energieffektivisera utan det är många branscher. Vi ser många anläggningar i Asien som håller på att gå över från att elda med bara kol till att elda biobränsle helt eller delvis. När man eldar biobränsle får man mer utmaningar med beläggningar i pannorna. Då behöver man komplettera med ett mer kraftfullt system för att hålla anläggningar rena. Vi bearbetar marknaden i Europa och mycket i Sydamerika, Nordamerika och delar av Asien. Vi har lokala säljrepresentanter i vissa av de här länderna. Och sen har vi egen säljkår med uppdelningar efter olika regioner, avslutar Karl-Henrik Krantz.