Alla ämnen
Bioenergi nr 6

En ny energikonvertering om dagen i nio år

En ny energikonvertering om dagen i nio år
Jörgen Karlsson, vd i Vallberga Lantmän och fabrikschefen Jörgen Tagesson har bytt värmekälla från gas till pellets. Foderpressen körs på el. Artikeln om dem kan du läsa i Bioenergi nummer 6. Foto: Torbjörn Esping

Bioenergi är inte EN bransch utan FLERA som har något gemensamt nämligen att de använder någon form av biomassa.

Begreppet bioenergi är ett samlande uttryck där människor och företag i många branscher kan känna en gemenskap – vi är en del av bioenergibranschen. Svenska bioenergiföreningen, Svebio, och tidningen Bioenergi har en uppgift att samla och stärka branschen, bland annat genom att underlätta för affärer, se till att bioenergins intressen inte glöms bort i politiken, visa på goda exempel och peka på sådant som kan bli bättre.

Du som läser detta och varken är medlem i Svebio eller premiumprenumerant på Bioenergi, nu är det dags att ta steget och teckna prenumeration till kampanjpris, 25 procent rabatt under december. Eller varför inte bli medlem i Svebio direkt, då ingår prenumerationen.

I nummer 6 av Bioenergi har vi särskilt fokus på den pågående omställningen inom industrin.

Sedan Klimaklivet startade 2015 har i snitt cirka 180 energikonverteringsprojekt fått bidrag varje år, många av dessa inom industrin. Det är nästan ett nytt projekt varje arbetsdag i nio år.

Läs om några exempel i detta nummer, bland annat fodertillverkaren som bytte till biobränsle i panik och inte hann utnyttja bidraget. Vi presenterar också en översikt med 64 leverantörer av utrustning och tjänster till gröna industrier.

Nästa fokus i detta nummer är biodrivmedel. Vi presenterar en uppdaterad översikt med alla produktionsanläggningar som är i drift och som planeras. Som vi har skrivit om tidigare ökar produktionen snabbt.

När St1 nu börjar starta sin nya anläggning sker en kraftig ökning. Preem väntas ta i drift en ny anläggning som är fem gånger så stor näst år, och har nyligen fattat investeringsbeslut för ytterligare en lika stor anläggning. Inte oväntat är det Sveriges två stora raffinaderiföretag som leder utvecklingen, men det finns många fler som har planer på att ta plats på biodrivmedelsscenen, se vår översikt.

Är det inte en paradox att med bara två dagars mellanrum röstade riksdagen för att sänka reduktionsplikten och Preem tog beslut att investera 5,5 miljarder kronor i en ny anläggning som ska producera cirka 10 TWh biodrivmedel? Kanske visar det att besluten i riksdagen spelar mindre roll och besluten i Bryssel är de viktiga för hur marknaden agerar?

I detta nummer fokuserar vi också på biogas. Vi listar de största produktionsanläggningarna för biogas som är i drift och de som planeras. Även inom biogas har investeringarna tagit fart.

Metangasens viktiga roll som råvara industrin och den otrygga försörjningen av fossil metangas driver på investeringarna. Det finns en stor potential för att öka produktionen av biogas och biometan inte minst för få en starkare beredskap och en tryggare försörjning av råvara till energi och industri.

Läs hela nr 6 här!


God jul och Gott Nytt år!

Från vänster: Joline Ekman, webbredaktör, Sofie Samuelsson, säljare och redaktör industri och maskin, Anders Haaker, chefredaktör på Bioenergitidningen.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy