Alla ämnen
Bioenergi i industri

En totallösning som vi är helnöjda med

Energifrågan hade stått på agendan under en tid för Wallhamn på Tjörn, Sveriges tredje största bilhamn specialiserade på fordonslogistik. I samband med att Pemco under 2014 kom med förslaget att stå för en investering av en pelletsanläggning, och därmed ersätta de gamla oljepannorna, fick frågan ny fart och i slutet av 2015 stod anläggningen klar.

Peter Persson, Wallhamn, Jonas Sörensson, Pemco Energi och Andreas Hulthén, Wallhamn.
Peter Persson, Wallhamn, Jonas Sörensson, Pemco Energi och Andreas Hulthén, Wallhamn. Peter Persson, Wallhamn, Jonas Sörensson, Pemco Energi och Andreas Hulthén, Wallhamn.

Med en hantering av över 215 000 bilar per år är verksamheten hos Wallhamn stor. Tidigare användes oljepannor för att värma upp fastigheter och verkstäder. Företaget började undersöka alternativ till att använda olja, eftersom pannorna började bli gamla och behövde bytas ut.

Pemco står för investeringen

Wallhamn fick flera förslag av Pemco om hur oljan skulle kunna ersättas med bioenergi.

– Det som var mest intressant för oss var den lösning där Pemco står för investering, byggnation och drift av en pelletsanläggning och vi betalar för den faktiska energianvändningen. Efter att ha pratat med Tjörns kommun, som är nöjd med de två anläggningar som Pemco byggt åt den, fick vi en bra grund för att ta ett beslut om att välja just Pemco, säger Peter Persson, produktionsansvarig på Wallhamn.

Hela uppdraget

Wallhamn gav Pemco hela uppdraget att bygga anläggningen samt sköta drift och underhåll under ett antal år.

– En pelletspanna från Cleanburn producerar det mesta av värmen och förser fastigheterna med energi via en kulvert som dragits mellan dem. Förutom att vi byggt en helt ny pelletsanläggning och en kulvert, investerade vi också i en ny oljepanna som kommer att finnas som reserv vid exempelvis driftsstopp, säger Henrik Pettersson, projektledare på Pemco Energi. Efter att beslutet att bygga väl var taget var Wallhamn mån om att anläggningen skulle vara igång så snart som möjligt.

Det primära var inte att tjäna pengar på förändringen, utan att slippa en investering och komma bort från oljan, säger Peter Persson.

Har inte ens varit i pannrummet

– Den nya anläggningen är igång och vi får värme. Vi märker inget av anläggningen och det är det som är så bra för oss. Pemco sköter anläggningen åt oss och det är en totallösning som vi är helnöjda med. Jag har inte ens varit inne i pannrummet sedan anläggningen startade. I början av året när oljepriset var lågt, var vårt energipris ungefär detsamma som om vi skulle fortsatt med olja. Men vi har nu en lösning som innebär att vi är skyddade mot framtida oljeprisökningar, förklarar Peter Persson.


Denna text publicerades först i Industriguiden 2016

Fakta

FAKTA

Energislag: Träpellets och olja

Grundlast: Träpellets

Reserv och topp: Eldningsolja

Energimängd: 1 100 MWh

Pannans effekt: 500 kW

Förnybar andel: >90 %

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy