Alla ämnen
Bioenergi i industri

Våra kunder har stort fokus på miljö

Modulhusbyggaren Flexator har ställt om från olja till pellets vid sina produktionsanläggningar i Anneberg och Gråbo. Kundernas stora fokus på miljön är ett viktigt skäl till att vi känner att vi inte kan ha fossil uppvärmning längre, säger Ola Adolfsson, vd för Flexator.

Flexator som tillverkar modulhus har bytt från olja till pellets i fabrikerna i Anneberg och Gråbo.
Flexator som tillverkar modulhus har bytt från olja till pellets i fabrikerna i Anneberg och Gråbo. Flexator som tillverkar modulhus har bytt från olja till pellets i fabrikerna i Anneberg och Gråbo.

Flexator bygger modulhus för till exempel för skolor, kontor och boende. Till produktionsanläggningen i Anneberg levererade VUAB under 2014 en prefabricerad panncentral från Herz Firematic med effekten 300 kW. Bränslet är pellets som lagras i en fristående Mafa-silo.

– Flexator hade tidigare tre separata oljeeldade varmluftspannor på taket, kopplade till ventilationsaggregat och värmen distribuerades via ventilationskanalerna. Vi valde att behålla det befintliga distributionssystemet men bytte ut ventilationsaggregaten mot nya med värmebatteri, fläkt och styrning som kunde hantera både den nya pelletsvärmeanläggningen samt de befintliga oljepannorna som spets vid behov, förklarar Peter Roos på VUAB.

Inbyggd styrning

Styrningen till värmesystemet finns inbyggt i pannan.

– Värmeanläggningar från Herz Firematic är i de flesta fall kompletta i grundutförandet. Det innebär att kringutrustning som cykloner, styrskåp och annan kringutrustning inte behövs. Det skapar enheter med få felkällor och en säker drift, påpekar Peter Roos.

Val av värmesystem

Flexator bygger hus och har tillgång till trärester som skulle kunna fungera som bränsle i en värmeanläggning. Men VUAB föreslog ändå att Flexator skulle använda pellets för att få ett så litet underhållsbehov som möjligt.

– Detta har fallit väl ut och normalt sett är det bara en bra affär att använda egna restprodukter för industriföretag som hanterar stora mängder trädbränsle i sin kärnverksamhet, säger Peter Roos.

VUAB erbjuder värmesystem anpassat efter kundens behov.

– I vissa lägen är det aktuellt att installera värmepumpar och då erbjuder vi det. Inom industrin handlar det ofta om ganska stora energibehov och då är värmepumpar sällan ett bra alternativ för kunden, menar Peter Roos.

Anläggningen i Anneberg togs i drift i december 2014. Något halvår senare fick VUAB uppdraget att installera ytterligare en pelletsvärmeanläggning till Flexators fabrik i Gråbo utanför Göteborg.

Den installationen gjordes i befintligt pannrum med en mer traditionell distribution via det befintliga systemet med airotemprar, säger Peter Roos.

Miljö i fokus

Parallellt med bytet från olja till pellets i Anneberg och Gråbo har Flexator även förbättrat fabrikernas klimatskal och installerat solceller. Sammantaget har detta gett en årlig besparing på 660 000 kronor.

– Vi var i processen att vi ville konvertera vår uppvärmningsanläggning, men vi ville inte göra en totallösning där vi bytte ut allting på en gång utan ta det steg för steg. Det lyssnade VUAB på och det gjorde att det blev verklighet. Våra kunder har stort fokus på miljön, vi tillverkar åt Sveriges kommuner och stora företag. Det är ett viktigt skäl till att vi känner att vi inte kan ha fossil uppvärmning längre, säger Ola Adolfsson, vd för Flexator, i en kommentar.


Denna text publicerades först i Industriguiden 2016

Fakta

Om Flexator

Antal anställda: 149 personer

Omsättning 2014: 394 miljoner kronor

Ola Adolfsson är vd för Flexator.
Ola Adolfsson är vd för Flexator. Ola Adolfsson är vd för Flexator.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy