Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Energifabriken satsar på både HVO och RME för lätta och tunga fordon

Den 15 mars invigdes en ny tankstation i Motala. På stationen går det att tanka HVO och RME för alla typer av fordon, både personbilar och lastbilar.

Energifabriken
David Varverud på Energifabriken talar på invigningen av den nya macken i Motala. Energifabriken

Energifabriken erbjuder nu 15 fossilfria mackar som är öppna för både personbilar och lastbilar. Vid årets slut räknar Energifabriken med att ha öppnat ytterligare tio tankstationer och totalt kunna erbjuda 25 tankstationer med möjlighet att tanka dieselbilar med fossilfria alternativ.

Flest tankställen för förnybar diesel

Ingen annan aktör på marknaden erbjuder tankning av förnybara alternativ till diesel för både lätta och tunga fordon på så många ställen i Sverige som Energifabriken. Möjligheten att tanka lätta fordon med HVO blir allt viktigare i takt med att fler bilmärken godkänner bränslet som ersättning för diesel. Peugeot och Citroën har redan godkänt höginblandad HVO för alla fordon med Euro5- och Euro6-motorer och fler bilmärken är att vänta.

Peugeot först

– Peugeot är först på marknaden med att godkänna HVO för personbilar, vilket ligger i linje med företagets strategi att vara i framkant när det gäller bränsleeffektivitet och miljömedvetenhet. På Appelskogs Bil är vi glada över att en viktig pusselbit för kunder som vill ta ett ansvar för klimatet nu kommer på plats i Motala i och med Energifabrikens nya tankstation, säger vd Henrik Appelskog.

Fler kan lämna fossila bränslen

Ett fordon som körs på HVO släpper ut upp till 90 procent mindre koldioxid jämfört med om det körs på fossil diesel. Dessutom minskar partikelutsläppen betydligt. HVO kan användas i vanliga dieselmotorer utan några konverteringar eller förändrade serviceintervaller, det går även att blanda med vanlig diesel i samma tank.

– I Motala är det redan flera åkerier som ställt om till HVO och/eller RME, och den nya tankstationen möjliggör för ännu fler kunder att ta det viktiga steget att lämna fossila bränslen, säger Charlotte Elander, vd, Energifabriken.

Under invigningen den 15 mars deltog bland andra Agneta Niklasson (MP), Tekniska nämndens ordförande i Motala Kommun, Lars Samuelsson, ordförande i Tillväxt Motala samt representanter för Appelskogs Bil.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2017.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy