Alla ämnen
Skogsbränsle

Fortum Värme – Europas första energibolag med FSC spårbarhetsstandard

Fortum Värmes mål är att fjärrvärmen senast 2030 till 100 procent ska baseras på återvunnen eller förnybar energi. När det nya biobränslebaserade kraftvärmeverket i Värtan tas i bruk under 2016, kommer företagets användning av biobränslen i form av restprodukter från skogen att öka till 3,7 TWh från dagens 1,5 TWh.

För att säkerställa att biobränslen kommer från hållbara uttag behövs ett effektivt system för kontroll av biobränslenas ursprung. Fortum Värme blev i slutet av 2015, som första energibolag i Europa och det andra i världen, certifierade enligt FSC Chain of Custody Standard, spårbarhetsstandard.

Vi är mycket stolta över att ha blivit certifierade. Certifieringen är ännu ett kvitto på att ekologiskt och socialt ansvarstagande är centrala och vitala delar i vårt arbete och att vi tar ansvar för hela vår värdekedja, säger Nadja Pilpilidou, ansvarig för ursprungskontroll av bränslen på Fortum Värme.

I dag är Fortum Värme det första energiföretaget inom EU och det andra i världen som innehar certifikat enligt FSC Chain of Custody, spårbarhetsstandard. Fortum är också medlem i WWFs Forest & Trade Network sedan tio år.

– Vi har jobbat för att allt vårt skogsbränsle ska ha känt ursprung och att andelen FSC-certifierat bränsle höjs. Våra aktiviteter och mål granskas, godkänns och följs upp av WWF regelbundet. Vi tror att genom vår påverkan på leverantörer, deras samarbetsvilja och med stöd från WWF kan vi utvecklas ännu mer, inte bara som företag utan som en hel bransch, säger Nadja Pilpilidou.

The Global Forest & Trade Network är WWFs initiativ för att utplåna illegal avverkning och för att driva på för ett bättre och mer hållbart skogsbruk. Mer information om GFTN finns på www.gftn.panda.org


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy