Möt Sara Ekenstedt, hållbarhetsstrateg på Umeå Energi. För Bioenergi berättar hon om energibolagets klimatarbete – härnäst på agendan står uppgiften att öka den biologiska mångfalden längs deras kraftledningsgator.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Vad gör du på jobbet som hållbarhetsstrateg på Umeå Energi?
– Att vara hållbarhetsstrateg på Umeå Energi handlar mycket om att bidra med hållbarhetsperspektiv i olika grupperingar, både inom organisationen och med aktörer utanför organisationen. Vi har både fokus på att göra våra affärer hållbara, samtidigt som vi bidrar till hållbar utveckling i den region vi verkar i, menar Sara Ekenstedt och berättar vidare:
– Rent praktisk innebär det att vi har en färdplan över vart vi ska, att vi ser till att den färdplanen är allmänt accepterad internt och att vi sedan tillsammans med samarbetspartners försöker ta oss framåt mot uppsatta mål i färdplanen.
En vanlig dag på jobbet
För Sara Ekenstedt ser arbetsdagarna väldigt olika ut men de börjar nästan alltid likadant.
– Jag börjar jobba strax efter sju och då är det oftast mötesfritt fram till klockan halv nio. Den tiden är värdefull för att kunna planera framåt, följa upp, omvärldsbevaka och att dricka kaffe så klart, säger Sara Ekenstedt.
Därefter rullar dagen på med olika typer av möten. De interna mötena kan handla om allt från Umeå Energis systematiska arbete med hållbarhetsfrågor, till workshops för att fördjupa något ämne.
– När det gäller externa samarbeten är Umeå kommuns klimatfärdplan särskilt värd att nämna. Där ingår Umeå Energi tillsammans med cirka 60 parter i det gemensamma arbetet för att Umeå ska bli klimatneutralt i enlighet med Parisavtalet, påpekar Sara Ekenstedt.
Alla ska med på hållbarhetståget
Uppgifter som Sara Ekenstedt har är att ha koll olika hållbarhetskrav vid inköp och få med hela organisationen på hållbarhetståget enda ned på individnivå.
– Arbetet med implementeringen av CSRD är också något som ligger högt upp på agendan, liksom biologisk mångfald. Vi tittar just nu på våra kraftledningsgator och hur vi kan öka biologisk mångfald i dem.
Hur skulle du vilja att bioenergibranschen ser ut i framtiden?
– Kedjan av biobränslen behöver sträva efter att aldrig ta ut mer än vad skogen skapar, och uttaget ska göras på ett sätt som säkrar den biologiska mångfalden. Det i sin tur betyder att biobränslen bör utgöras av restprodukter, inte av skogsråvara som enbart utvinns för att bli biobränsle. Skogens råvaror ska i första hand användas för förädlade produkter med lång livslängd, säger Sara Ekenstedt och fortsätter:
– Restprodukter från skogsbruk, exempelvis GROT, liksom restprodukter av trä från samhällets konsumtion och produktion, kan gärna användas för energiutvinning. Framtiden innehåller även andra typer av biobränslen som är restprodukter från samhället, till exempel slam från reningsverk, vilket är något vi tittar på i samverkan med Vakin. Var biobränslet kommer ifrån är också en viktig fråga, både relaterat till det utsläpp som transporterna ger och den hållbarhetshänsyn som tas på de platser där biobränslet tas ifrån.
Så kan bioenergin bli mer hållbar
Energieffektivisering ser Sara Ekenstedt som ett prioriterat område. Ur ett hållbarhetsperspektiv menar hon att de finns tre frågor som är särskilt viktiga: transporterna, den biologiska mångfalden och kompetensförsörjning.
– Transporterna behöver gå från fossila till förnyelsebara. Den biologiska mångfalden behöver ökas i enlighet med målet att skydda 30 procent som togs vid COP 15. Kompetensförsörjningen behöver säkras både avseende hur frågorna kring klimat och biologisk mångfald förverkligas, men också avseende att det ska finnas skickliga entreprenörer som jobbar i skogen med bra arbetsförhållanden, säger hon.
Umeå Energis klimatarbete
Umeå Energis största fossila koldioxidutsläpp kommer från användningen av avfall som bränsle. För att minska utsläppen jobbar energibolaget bland annat med att införa en sorteringsanläggning som ska sortera avfallet innan det används som bränsle.
Anläggningen kommer sortera ut plast, metall, textil och trä. Det trä som sorteras ut kan då användas i biobränslepannan. Övriga fraktioner kan bli till återvunnen råvara i tillverkning av produkter.
– Vi har två spår när det gäller utsläppen från bioenergi. Det första handlar om transporterna av biobränslen där vi stärker kraven kring vilka drivmedel som får användas av transportörerna. På sikt ska alla transporter vara fossilfria för att vi som bolag ska kunna vara klimatneutrala, säger Sara Ekenstedt.
– Det andra spåret handlar om själva utsläppet vid skorstenen på kraftvärmeverket där vi nu tittar på bio-CCS i samverkan med Liquid Wind. En sån lösning skulle innebära att biogen koldioxid samlas in och koldioxiden kan då användas för att tillverka e-metanol som ersätter fossila bränslen inom främst sjöfarten.
Berätta något roligt vi inte visste om dig!
– Jag älskar bergsklättring och drömmer om klättring exempelvis i Spanien. Då kanske jag också kan få öva spanska, vilket jag försöker lära mig med Duolingo, avslutar Sara Ekenstedt.