Alla ämnen
Bränslehantering

Investmentbolag hjälper bioenergientreprenören att växa

Investmentbolag hjälper bioenergientreprenören att växa
Markus Karlsson, fortsätter som vd och behåller 20 procent av ägandet. En platschef har anställts för att Markus Karlsson ska kunna koncentrera sig på att utveckla Verest. Foto: Torbjörn Esping

Med hjälp av djärva tekniska lösningar och uthålliga investerare i ryggen ska bioenergientreprenören Verest från Småland växa runt om i Sverige.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Utanför Ryd i Småland har ett solenergibolag rensat bort skogen och stenarna för att bygga en stor solcellspark. I kanten ligger groten från hygget i försummade vältor, där flishuggen från Verest räddar det som räddas kan av energivärdet.

Huggen tuggar snabbt i sig det svarta grenarna och topparna av gran och sprutar ned en blöt förnaliknande flis i lastbilen med släp, som sedan fullastad kör till ett värmeverk.

– Ja, detta är ett praktexempel som vår produktion ser ut under en dag, säger Markus Karlsson, som är vd i Verest, med säte i Torsås i Kalmar län.

Bioenergientreprenören Verest
Verest har nu tre Albach Diamant 2000, den senaste levererades efter Bioenergis besök, och den kan potentiellt öka effektiviteten i flishanteringen ännu mer. Foto: Torbjörn Esping

Stark tillväxt under 10 år

När Markus Karlsson för drygt 10 år sedan gick in företaget och därefter köpte ut sin far och farbror hade Verest börjat ställa om från traditionell skogsentreprenör till att jobba med bioenergi.

Anledningen var att Markus Karlsson upplevde konkurrensen i skogen som hög och såg större möjligheter inom bioenergi, trots att det innebar mycket högre investeringar i maskiner och lastbilar.

Nu är Verest ett framgångsrikt högeffektivt företag, med stabil lönsamhet. Under Markus Karlssons ledning har Verest vuxit från 20 till 70 miljoner kronor.

Bioenergientreprenören Verest
Med en dedikerad flismaskin blir arbetsmiljön i hytten bättre. Och flismaskinen kan gå mer när lastbilarna kommer i skytteltrafik. Foto: Torbjörn Esping

Svårt hitta personal

Från början hade Verest ett system med lastbilsmonterad hugg och sedan som komplement blev det skotarhugg. Numera är det dock flismaskiner som gäller.

Det finns helt klart fördelar med lastbilshugg, inte minst blir det lättare att optimera rutten under en arbetsdag. Men Markus Karlsson tycker nackdelarna är större. Han tycker att finns risk att det strular när huggen, kranen och bilen från olika tillverkare sätts ihop till ett ”lite halvt hemmabyggt” ekipage.

– Men den största utmaningen med huggbilarna var egentligen att hitta folk, det krävdes väldigt mycket av den som körde. Operatören var tvungen att ha både lastbilskörkort och släpkort, kunna en del om el och hydraulik och åka rakt ut i skogen och flisa.

Med en dedikerad flismaskin blir arbetsmiljön i hytten bättre. Och flismaskinen kan gå mer när lastbilarna kommer i skytteltrafik. Samtidigt kan det bli stressigt för operatören som måste planera upparbetningarna och se till att flytta mellan objekt under väntan på nästa lastbil, och se till att bilarna kommer till rätt ställe.

Flisbilen ska ut på hygget

Verest har nu tre Albach Diamant 2000, den senaste levererades efter Bioenergis besök, och den kan potentiellt öka effektiviteten i flishanteringen ännu mer. Utrustad med terrängdäck i stället för grusvägsdäck är tanken att den 30 ton tunga maskinen ska kunna köras ut på basvägarna på hygget för att flisa grotvältor som inte går att komma åt från skogsbilvägen.

– Det ska bli spännande. Det är en utmaning, säger Jonas Johansson, som är kör flismaskinen.

Bioenergientreprenören Verest
Huggen tuggar snabbt i sig det svarta grenarna och topparna av gran och producerar en blöt förnaliknande flis. Foto: Torbjörn Esping

Flisningen sker då ned i vanliga containers som tas ut med dumprar, precis som vid flisning med en skotarmonterad hugg. Den stora flismaskinen ska alltså ersätta skotarhuggen på hygget.

– Det är mycket högre kapacitet en flismaskin kontra de gamla systemen. Kapaciteten på huggen ökar med 70 procent sett över en hel arbetsdag, säger Markus Karlsson.

Företaget kommer dock att ha kvar den gamla skotarhuggen med en Erjo 993, som kan få användas där flismaskinen inte kommer fram.

– På de värsta ställena kanske det inte funkar med flismaskinen. Eftersom skotarhuggen är ganska gammal och svårsåld, så den kommer få vara kvar. Och får kanske få plocka några objekt till sist.

Har fem skotare

Bioenergientreprenören Verest
Jonas Johansson, kör flismaskinen. Foto: Torbjörn Esping

Verest flisade förra året ungefär 500 000 kubikmeter flis, det mesta på uppdrag av skogsbolag. För 200 000 kubik har Verest också skotat ihop groten på hygget med sina fem skotare. Flisen körs med flisbilar direkt till värmeverk.

– Det som är det största problemet i den här branschen är att det är ojämn beläggning. Det är inte en hållbar framtid och här måste kunderna och slutkunderna möta entreprenörernas behov.

Markus Karlsson tror att biobränslepriserna kommer att sjunka. Dels för att marknaden blir mättad av flis när större volymer tas fram, dels för att priset är för högt för värmeverken.

– Råvarupriserna, alltså för pannorna, är idag för höga för en hållbar framtid. Priserna måste ned. Annars börjar folk titta på alternativa energikällor. Och det vill vi ju inte att de ska göra.

Bioenergientreprenören Verest
Utanför Ryd i Småland har ett solenergibolag rensat bort skogen och stenarna för att bygga en stor solcellspark. I kanten ligger groten från hygget i försummade vältor, där flishuggen från Verest räddar det som räddas kan av energivärdet. Foto: Torbjörn Esping

Svårt att växa helt själv

Markus Karlsson har 18 heltidsanställda och en handfull inhyrda som ska förses med jobb och hållas på gott humör. Det stora ansvaret med stora investeringar har under åren varit allt tyngre att bära.

– Jag kände att jag nog inte klarar att växa mer själv. Jag var inte riktigt sugen på att ta en större risker i den omfattningen. Jag var liksom mätt på att rodda i alla frågor själv, säger han.

Plötsligt en dag blev Markus Karlsson kontaktad av Svensk Företagsförmedling, som hittat  det välmående företaget och nu undrade om han kunde tänka sig att sälja. Mäklaren sade att han hade tilltänkta köpare som letade efter hållbara företag både när det miljömässigt och ekonomiskt. Markus Karlsson såg en möjlighet att komma vidare med företaget och kunde tänka sig att sälja, men inte till någon kollega i branschen.

– Till sist fanns det två bolag som var väldigt intressanta. Båda var rena investmentbolag med huvudkontor i Stockholm. Jag fick ett bättre förtroende för det som jag valde att sälja till. Prismässigt var båda alternativen likvärdiga.

Investmentbolag köpte i våras

I våras var affären klar, investmentbolaget Sareq köpte 80 procent av Verest. Målet är att Sareq ska vara en engagerad, entreprenöriell och långsiktig majoritetsägare av marknadsledande nischbolag där man bedömer att man kan tillföra värde utöver rent kapital.

Företagen ska ha en omsättning på mellan 50 och 300 miljoner kronor och ha ett rörelseresultat på minst 10 procent. Just nu har Sareq nio bolag i sin portfölj, Verest är det enda gröna energibolaget. Med en evig ägarhorisont som kärnvärde är tanken att behålla företagen som bolaget förvärvar.

– Det finns många duktiga entreprenörer runt om i Sverige som startar och driver upp välfungerande bolag. Men vid något tillfälle når de en gräns för hur mycket de kan växa. Och gränsen är ofta att allting kretsar kring entreprenören. Vi hjälper till med att göra bolagen mindre personberoende och mer processdrivna, säger Robert Sutalo, Investment Director på Sareq.

Ingen brådska att expandera

Markus Karlsson behåller 20 procent av ägandet och fortsätter som vd. Den stora frågan är vad som ska hända nu. En platschef har anställts för att Markus Karlsson ska kunna koncentrera sig på att utveckla Verest. Tanken är att Verest ska expandera. Med sin vinnande affärsmodell vill man ta större plats i Sverige.

– När det kommer till expansionen kommer vi att titta på både tilläggsförvärv av andra bioenergientreprenörer och geografisk expansion till nya områden. Det kommer vara baserat på vilka möjligheter som dyker upp, säger Robert Sutalo.

– Vi har inte bråttom med att skala upp det här. Det viktigaste för oss är egentligen är kundnöjdheten. Det är mål nummer ett att vi behåller den kvaliteten som bolaget står för, säger Robert Sutalo.

– Men vi har börjat titta och varit i kontakt med något bolag som är intressant. Sen vad det mynnar ut i, det omöjligt att säga, säger Markus Karlsson.

Bioenergientreprenören Verest
Foto: Torbjörn Esping

Tror på bioenergin i framtiden

Sareq har inte dragit sig för att investera i en bransch som tidigare haft en generellt dålig lönsamhet. Tvärtom kan det vara en fördel när ett framgångsrikt företag som Verest vill växa. Och Sareq tror inte heller att bioenergibranschen, som ju möter ett betydande politiskt motstånd, kommer att tyna bort.

– Vi tror att bioenergin och flisen har en framtid. Sen är det ju väldigt svårt att sia om framtiden och vad energimixen faktiskt kommer att vara. Men det ska mycket till för att de här bioenergiprodukterna bara ska försvinna, säger Robert Sutalo.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy