Alla ämnen
Biokraft

Kinnarps investerar i egen elproduktion med biobränsle

Kinnarps investerar i egen elproduktion med biobränsle
Peter Blomdahl, vd på Site Concept med huvudkontor i Norrtälje. Foto: Anders Haaker

SiteConcept har uppdraget att designa, projektera och bygga ett nytt biokraftvärmeverk vid Kinnarps fabrik i Kinnarp. Anläggningen kommer få en termisk effekt på 6 MW och en elproduktionseffekt på 1 MW.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Siteconcept har fått uppdraget av Kinnarps Groups fastighetsbolag Vifast. Bränslet till anläggningen kommer att vara restprodukter från produktionen av kontorsmöbler.

Arbetet med att bygga anläggningen har startat. Under första kvartalet 2026 vänta anläggningen vara klar att tas i drift.

– Den nya anläggningen blir unik i Sverige. Jag tror inte det finns någon anläggning i den storleken, som har både katalytisk rökgasrening och elproduktion med en hetoljeturbin, en ORC-turbin, säger Peter Blomdahl, vd för SiteConcept.

Lägre investering

Processen med en hetoljeturbin fungerar på liknande sätt som en ångturbin, men istället för vatten används olja och oljeånga som går igenom turbinen.

Det gör att processrörsystemet inte kräver en lika hög investering i och med att det är lägre tryck. Turbinen är dock inte lika effektiv som en ångturbin, verkningsgraden är cirka tjugo procent.

Kinnarps motiv till investeringen är bland annat att den befintliga anläggningen inte klarar de rökgasreningskrav som gäller för befintliga energianläggningar från 2025, enligt MCP-direktivet.

– Investeringsbeslutet togs i början på sommaren. Innan beslutet gjorde vi arbeten åt Vifast, med förstudier och utredningar innefattande till exempel bygglovshandlingar. SiteConcept har designat och projekterat hela processanläggningen, förklarar Peter Blomdahl.

Den nya anläggningen byggs bredvid den gamla anläggningen, som kommer att köras tills den nya är färdig, sedan kommer den gamla att plockas ner. Planen är att betongplattan ska vara klar under 2024 och monteringen startar i början av 2025.

Underleverantörer från Italien och Tyskland

– Vi köper hetoljepanna med ekonomiser och luftförvärme från ett italienskt bolag som heter Pelucchi. Turbinen köper vi från ett tyskt bolag som heter Intek GMK. De är inte särskilt kända i Sverige och anläggningen blir unik i sitt slag, säger Peter Blomdahl.

SiteConcept har utvecklat ugnen till biokraftvärmeverket.

– Vi strävar efter att bygga energieffektiva anläggningar och har exempelvis därför valt bort hydrauliken som drivning av rostersystemet. Det gör att elförbrukningen för själva ugnen är ungefär 15 procent i jämförelse med ugnar som använder hydraulik. Även vår design på rökgasrening har en lägre elförbrukning jämfört med exempelvis ett elfilter, säger Peter Blomdahl.

Egendesignad rökgasrening

– Vi tror ju att den här typen av lösning är framtiden. Dels tack vare vår egendesignade rökgasrening där vi kan rena både stoft och kväveoxider i samma enhet. Dels för att elproduktion med hetoljeturbiner är en prisvärd lösning jämfört med en ångturbin. Att göra el tror jag kommer att vara intressant för många framöver, till exempel för sågverk som använder mycket el i sin produktion och har tillgång till eget bränsle, fortsätter Peter Blomdahl.

Kinnarps kommer att använda sina egna restprodukter från möbeltillverkningen som bränsle. Det är ett torrt och flyktigt material som består mest av sågspån. SiteConcept arbetar med att projektera och utforma bränslehanteringen från infångningen av restprodukter i fabriken, interntransport och lagring och intransport till ugnen.

Egen el och värme

Anläggningen kommer producera el och värme till Kinnarps produktionslokaler. Dessutom kommer värme att levereras till ett mindre fjärrvärmenät i Kinnarp. Tidigare hade Kinnarps ingen egen elproduktion, men har valt att bygga anläggningen för att även göra el.

– Återbetalningstiden på elproduktionsdelen i anläggningen är under tio år, förklarar Peter Blomdahl.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy