Alla ämnen
Kraftvärme

Volter har uppgraderat sitt lilla biokraftvärmeverk

Volter har uppgraderat sitt lilla biokraftvärmeverk
Magnus Johnsson, vd på Arkmix, vid ett Volter biokraftvärmeverk vid Volters huvudkontor i Uleåborg.

Volter har uppdaterat sin kraftvärmeverksmodell, som drivs av träflis. Samtidigt som tillgängligheten och effektiviteten har förbättrats har kapaciteten för el och värmeproduktion ökat till 50 kW el och 130 kW värme, från tidigare 40 kW el och 100 kW värme.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Den nya versionen är mer driftsäker och har lägre underhållskostnader per producerad kWh, vilket bidrar till en bättre ekonomi.

Volters kraftvärmeverk är ett minikraftvärmeverk som gör det möjligt för till exempel mindre industrier, gårdar och bostadsområden att stärka sitt energioberoende och minska osäkerheten av ett elpris som svänger kraftigt.

Egen produktion av både el och värme ger ökad självförsörjningsgrad och bättre kontroll över energikostnader.

– En Volter producerar den el som producenten använder på kundsida av elmätaren. Producenten kan använda elen själv eller sälja till nätet. En Volter är liten men 20 000 Volter-kraftvärmeverk skulle ge ungefär lika mycket el som en kärnkraftsreaktor. Eftersom produktionen är planerbar och sker på lågspänningssidan av elnätet innebär det en möjlighet till lägre investeringar för nätägarna, säger Magnus Johnsson, på Arkmix som är generalagent för Volter i Sverige.

Möjlighet till ö-drift

Volter kraftvärmeverk kan också ta lokal energiberedskap till en ny nivå. Kraftvärmeverket går att utrusta med en modul som möjliggör så kallad ö-drift, vilket innebär att anläggningen kan starta och köras om det är avbrott på anslutning till elnätet.

Det innebär god och uthållig beredskap att klara försörjning av el och värme vid störningar i det allmänna elnätet vid kris. Det är extra viktigt med en verksamhet som är beroende av el och värme.

Fakta

Fakta om Volter

Totalt har Volter levererat ungefär 200 biokraftvärmeverk i världen, varav cirka 110 finns i Japan och fyra i Sverige. De 200 kraftvärmeverken ger tillsammans omkring 10 MW eleffekt.

Kräver torr flis av hög kvalitet

Volters kraftvärmeverken behöver flis av hög kvalitet, så kallad G50-flis med 15 procent fukthalt, för optimal effektivitet och driftssäkerhet.

Arkmix har utvecklat en flistork som säkerställer att flisen torkas på ett bra sätt. Det är också viktigt att flisen förvaras skyddad från fukt. Att hålla flisen torr och skyddad från väder och vind är avgörande för att få ut maximal energi.

– Vi rekommenderar även regelbundna fuktmätningar för att säkerställa bästa möjliga förbränningsförhållanden. En ökad efterfrågan på högkvalitativ flis, i takt med att fler små kraftvärmeverk tas i bruk, kan bidra till att utveckla en hållbar och robust flismarknad där fler aktörer kan erbjuda kvalitativt biobränsle, menar Magnus Johnsson.

Räcker längre

Genom effektivare förgasning och optimering av driften kan användarna få flisen att räcka längre.

– Vi arbetar med optimeringar för att maximera varje flisbits energiinnehåll, vilket innebär att mängden bränsle som behövs kan minska över tid, säger Magnus Johnsson.

Nytt stöd för planerbar kraft?

Volter har förhoppningar om ett nytt stöd till planerbar kraftproduktion som väntas sjösättas under 2025. Det finns flera skrivningar om stöd till elproduktion i budgetpropositionen. Men detaljerna kring utformningen av stödet är inte klara när denna artikel skrivs. Troligen kommer det att bli känt under december.

– Det kan bli en avgörande faktor för att intresserade aktörer ska ta steget och investera. Det kan göra tekniken mer ekonomiskt tillgänglig, med en snabbare återbetalningstid och ökad långsiktig lönsamhet, samtidigt som de bidrar till en stabilare energiförsörjning i Sverige, säger Magnus Johnsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy