Alla ämnen
Ledare

Ledare: Prästens lilla kråka

Ledare: Prästens lilla kråka

Midsommar närmar sig med skratt, sång och dans kring stången. När vi sjunger prästens lilla kråka kan vi tänka på reduktionsplikten som med mycket möda och goda avsikter skulle göra att det blev åka av på marknaden för biodrivmedel.

Med reduktionsplikten hade ingen som styrde. Än slank den hit och än slank den dit och än slank den ner i diket. När vi sen faller omkull på marken kan vi skratta åt det dråpliga i situationen.

Den politiska klåfingrigheten när det gäller produktion av användning av biodrivmedel är ett lysande exempel på hur tokigt det blir när politiker försöker detaljstyra utvecklingen av en marknad.

Lockelsen blev för stor

Introduktionen av reduktionsplikten var välvillig, men utformningen med procentsiffror för hur mycket biodrivmedel som ska användas (hur stor reduktionen ska vara) varje år fungerar nog lika bra eller dåligt som om politiker skulle bestämma hur många mobiltelefoner som ska produceras varje år.

Lockelsen att kapa reduktionsplikten blev för stor. Kommer den havererade reduktionsplikten att leda till att utvecklingen av biodrivmedelmarknaden kör i diket?

Biodrivmedel ökar från 2010

Under 2010-talet ökade andelen biodrivmedel stadigt. När det kom ny teknik för att producera en biodiesel med nära identiska egenskaper som fossil diesel, fast förnybar och till ungefär samma pris, då satte introduktionen ordentlig fart.

Åkerier och kollektivtrafikföretag kunde byta till förnybart vid nästa tankning.

När sedan reduktionsplikten infördes 2018 hade politiker och tjänstemän beslutat om en låg kvot de första åren. Då stannade expansionen av. Kvoten blev en begränsning.

När kvoten sedan höjdes kraftigt med 5 procent per år, då han inte utbyggnaden av kapaciteten med. Dessutom ökade kostnaden för förnybara drivmedel i och med de plötsligt skulle betala koldioxidskatt. Det var för många svårt att förstå att biodrivmedel skulle beskattas med koldioxidskatt när den koldioxid som släppt ut från biodrivmedel nyligen fångats upp från luften, i ett kretslopp.

Hög straffavgift

Dessutom tillkom en hög straffavgift för de leverantörer som inte klarade sin kvot. Straffavgiften blev prisdrivande och drabbade alla istället för att vara avskräckande för de som behövde uppfylla sin kvot.

Hela konstruktionen av reduktionsplikten och på vilket sätt den påverkar priset och vilken roll reduktionsplikten har för prisbildningen på drivmedel jämfört med andra faktorer är för de flesta svår att förstå.

Klart är att reduktionsplikten behöver skrotas eller göras om. Det behövs en nystart och någon som styr så att det blir möjlighet att ersätta fossila drivmedel med förnybara inte bara i de fordon som rullar på våra vägar, utan också i luften och på vattnet. Produktionen av biodrivmedel i Sverige byggs ut snabbt.

En minskad efterfrågan här hemma kommer troligen mer än väl att kompenseras av en ökad export till våra grannländer.

Ledaren publicerades först i Bioenergitidningen nummer 3.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy