Alla ämnen
Bränslehantering

Mer metallåtervinning från krossning med nytt samarbete

Norditek har arbetat med krossning, siktning och magneter under många år och har lång erfarenhet hur en sikt-, kross- och densitetsseparering ska optimeras för att maximera återvinningsgraden av plast, trä, magnetiskt, icke-magnetiska metaller, sten. Nu har Norditek startat ett samarbete med Goudsmit för ännu bättre återvinning av metaller.

Daniel Carlberg, säljare på Norditek, har märkt att marknaden för krossning och återvinning har förändrats.
– På senare år har våra kunder fokuserat på att få ut mer av de icke-magnetiska metallerna. Varje promille av värdefulla metaller skall återvinnas. Det ställer högre krav på oss som leverantör att ständigt hålla oss i framkant. För att möta detta behov gjorde vi på Norditek en noggrann marknadsanalys där målet var att hitta den tillverkare av magneter som hade bäst prestanda, säger Daniel.

Provkörning

Daniel och Norditeks vd, Eric Johansson, besökte i våras Goudsmit Magnetic Systems i Nederländerna, och blev mycket imponerade över Goudsmits passionerade förhållningssätt till magneter. Efter provkörning av svenska kunders material på Goudsmits testanläggning nära Eindhoven insåg de snabbt att magneterna verkligen presterade.
– Materialet som provkördes var bland annat ett mycket svårsorterat material. Under vår testkörning i Eindhoven kunde vi återvinna cirka 15 procent mer icke-magnetisk metall än vad tester med annan utrustning visat, berättar Daniel.

Värdefull metall

Återvinning av metaller från avfallsflöden eller råmaterial (för bland annat återanvändning) blir allt viktigare. Råvarorna i världen blir knappare och kostnaderna för avfallshantering fortsätter att stiga. På regeringsnivå försöker man också främja och subventionera återvinningsinitiativ. Detta ger ökad efterfråga på marknaden för återvinning av metaller från krossning av avfall. Goudsmit har utvecklat många separatorer som kan plocka ut metall. Det handlar ofta om värdefulla metaller, vilket gör återbetalningsperioden på investeringen kort.

Norditek
Norditek har efter noggranna tester, i samarbete med Goudsmit utvecklat en virvelströmsmagnet för återvinning av icke-ferromagnetiska metaller. Norditek har efter noggranna tester, i samarbete med Goudsmit utvecklat en virvelströmsmagnet för återvinning av icke-ferromagnetiska metaller.

Utvecklat virvelströmsmagnet

Goudsmits robust konstruerade magneter för återvinning separerar ferromagnetiska delar såsom järn, stål och rostfritt stål, men också icke-ferromagnetiska delar såsom aluminium, koppar, zink, guld, silver, magnesium m.m. Den robusta konstruktionen säkerställer hög prestanda även under svåra förhållanden, och magneterna används med fördel på en lång rad applikationer som sopor, byggavfall, elektroniskt avfall, biomassa, trä, kompost, papper, glas, gummi och plast.

Norditek har efter noggranna tester, i samarbete med Goudsmit utvecklat en virvelströmsmagnet för återvinning av icke-ferromagnetiska metaller. Den första enheten levererades till en återvinningsanläggning i södra Sverige i början av oktober, och en ny enhet har precis färdigställts för demonstrationer och testkörningar på den svenska marknaden.
– Vi ser fram emot att kunna erbjuda fler intressenter att testa den nya enheten på sitt eget material. Det här ligger verkligen i linje med vår egen slogan – från avfall till produkt, avslutar Daniel Carlberg.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy