Alla ämnen
Bränslehantering

Morbark satsar på Sverige igen

ABAB med Anders Bruks Eriksson i spetsen i blir ny agent för Morbark i Sverige. Under december levereras två helt nya skivhuggar av den nya generationen till Laxå Maskinflisning. Bioenergi ställde några frågor till Anders Bruks Eriksson, vd för ABAB och Lotta Elmfeldt, vd på Maskinflisning.

Anders Bruks Eriksson, vd för ABAB och representant för Morbark i Sverige har levererat två nya flismaskiner till Laxå Maskinflisning.
Anders Bruks Eriksson, vd för ABAB och representant för Morbark i Sverige har levererat två nya flismaskiner till Laxå Maskinflisning. Anders Bruks Eriksson, vd för ABAB och representant för Morbark i Sverige har levererat två nya flismaskiner till Laxå Maskinflisning.

Vad gjorde att du åter blivit aktiv i branschen med stora flisningsmaskiner?

– Jag trivs väldigt bra i branschen och tycker det är en intressant, spännande bransch som hela tiden utvecklas. Just nu är det också en bra timing efter ett par lugna år med överskott på bränsle. Vi ser ut att gå in i en mer intensiv fas igen med underskott på både returträ, grot och biprodukter, säger Anders Bruks Eriksson.

Varför blev det Morbark?

– Jag träffade flera leverantörer innan jag bestämde mig för Morbark. Efter att ha besökt fabriken i Winn, Michigan och träffat Morbarks vd fick jag rätt känsla. Morbark lyssnar på sina kunder och är intresserade av att hjälpa till, de har en förståelse för produkten. De lägger mycket tid på att utveckla maskinerna och håller på att introducera en ny generation kallad Generation X, där miljöaspekter och användarvänlighet ligger i fokus.

Hur ser organisationen för service och eftermarknad ut?

– Morbark har ungefär 800 maskiner som har levererats i Europa. Av dessa är ett hundratal större industriella maskiner. Den tidigare återförsäljaren OBM Tec i Holland gick i konkurs 2016. Då uppstod ett slags vaccum innan Morbark anställde en person i Holland för att vara kontaktlänk till återförsäljare och kunder i Europa. Morbark håller nu också på att etablera ett samarbete med en stor logistikoperatör som kommer att hålla reservdelslager i Europa, bland annat i Holland och i Sverige. ABAB har servicetekniker genom ett samarbete med Forsboda Entreprenad utanför Örebro. De har fyra, fem servicebilar och servicetekniker samt verkstad. De hjälper oss med service för både Morbark och Neuenhauser. Vi kommer att knyta till
oss fler servicetekniker efterhand.

Vad har ABAB gjort sedan ni lämnade agenturen för CBI när Terex köpte CBI för några år sedan?

– ABAB har de senaste åren haft låg aktivitet, men ökade omsättningen 2017 med agenturen för Neuenhausers sorteringsverk och grovkvarnar. Nu börjar vi med större maskiner från Morbark som passar bra ihop med Neuenhausers sortiment. Vi har också kvar våra klippaggregat och komprimerande materialreden. Det har varit ett par år med stiltje på den marknaden. Men vi ser att det vänder nu och vi får fler och fler förfrågningar på klippaggregat för att skörda träddelar.

Vad är det för maskiner ni levererar till Laxå Maskinflisning?

– Den första nya maskinen från Morbark kommer till Laxå Maskinflisning sista veckan i november och sätts i arbete ute hos kunder veckan därpå. Den andra maskinen sätts i drift i mitten av december. Båda maskinerna är av modellen Morbark 30 RXL Chiparvestor, en mobil skivhugg, som ingår i den nya generationens maskiner från Morbark, avslutar Anders Bruks Eriksson.

Bioenergi frågar Lotta Elmfeldt på Laxå Maskinflisning varför Maskinflisning valde Morbark?

– Vi valde Morbark dels för att Maskinflisning har en lång historia med maskiner från Morbark. Vi känner till maskinerna väl och vet vad det kan prestera. De har en hög produktionskapacitet med en jämn och fin fliskvalitet och de har en lång livslängd, mellan tio och 14 år beroende på användning och underhåll. Det är en bra affär att använda maskiner från Morbark, säger Lotta Elmfeldt. Det var också viktigt att Morbark etablerade ett nytt samarbete med en agent i Sverige, nu finns en svensk representant och det gör satsningen mer stabil. Vi fick även ett tydligt löfte när vi besökte fabriken och huvudkontoret för Morbark i Winn, Michigan, att Morbark nu satsar på Sverige, förklarar Lotta Elmfeldt, vd för Maskinflisning.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6 – 2018 – Här finns den som e-tidning

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy