Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: Bensinen och gasen flödar och CO2-utsläppen ökar

Vår familj kom just hem från att ha hälsat på släktingar och vänner i USA över jul- och nyårshelgerna. Vi hyrde bil några dagar, eftersom det är enda sättet att ta sig fram i de delar av USA där vi vistas. På vägen mellan Kansas City och Lawrence i Kansas stannade vi till vid en bensinmack i den lilla orten Linwood. Oblyad bensin kostade 1,85 dollar/gallon.

bensinpris

Eftersom en dollar med dagens kurs är 8,92 svenska kronor och en gallon är 3,785 liter, innebär det att bensinen i kostade 4,36 kronor per liter. Det är billigt att fylla tanken. I Sverige kostade 95-oktanig bensin vid samma tidpunkt 14,34 kr/liter, dvs 3,29 gånger så mycket. Sedan dess har det svenska bensinpriset stigit med 20 öre.

När amerikaner intervjuas om klimatfrågan och vad de själva gör är det vanlig med svar av typer ”jag återvinner så mycket jag kan” eller ”vi köper mycket ekologiskt”, men ingen säger att de låter bilen stå, eller ens kör mindre, eller att de bytt till biodrivmedel. Och ingen nämner hur de värmer huset; kanske säger de istället något om att täta fönstren eller att köpa lågenergilampor. Man skrapar lite på ytan, men gör inget som har genomgripande effekt.

Ett par kvarter från där vi höll till hittade jag en lång rad gasmätare utanför en huslänga, en för varje lägenhet. En påminnelse om att alla hus här värms med gas, fossil gas. Man får vara tacksam för att mätningen sker individuellt för husen. Det ger åtminstone en viss stimulans för att spara energi. Men priset är lågt, och gasen är obeskattad, och finns nu i överflöd på grund av frackningen.

Ingen känner till begreppet fjärrvärme, och allt avfall läggs på tipp. Jag såg förresten en tidningsartikel där man föreslog mindre användning av julklappspapper ”för att minska mängden papper som behöver gå till soptippen”. Snacka om radikal klimatpolitik! Miljöorganisationerna motarbetar förstås avfallsförbränning och därmed också möjligheten att ta vara på energin i avfallet.

I Kansas City, lika stort som Stockholm, finns en enda kort spårvagnslinje, ingen tunnelbana, inga pendeltåg, och ett fåtal busslinjer med glesa tidtabeller.

Läs hela blogginlägget hos Svebio

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy