Alla ämnen
Biokraft

Nytt nummer av Bioenergi ute!

Nytt nummer av Bioenergi ute!
Bioenergitidningen nummer 5.

Ta del av Bioenergitidningen nummer 5 som e-tidning! I detta nummer fokuserar vi på fjärr- och kraftvärmefrågor. Vi släpper också vår stora biokraftkarta för 2024.

Biokraftvärme byggs ut i Sverige. Jämtkraft i Östersund håller på att ta i drift ett nytt biokraftvärmeverk. I Göteborg bygger Göteborg Energi en stor ångpanna för produktion av biokraft. Utöver dessa finns olika långt gångna planer på ytterligare cirka tolv biokraftvärmeverk.

Sammanlagt uppgår investeringarna för dessa anläggningar till drygt 20 miljarder kronor. Produktionskapaciteten av planerbar kraft är drygt 300 MW och produktionen kan uppgå till nästan 1,5 TWh el. Utöver dessa anläggningar kommer ett stort antal mindre biogasanläggningar på gårdar som producerar el och värme.

Många nya biokraftanläggningar

Vi kan konstatera att Againity de senaste åtta åren har levererat inte mindre än 40 små biokraftvärmeverk, de flesta anslutna till befintliga värmeverk i Sverige.

Utomlands har cirka 15 anläggningar levererats i något större storlekar. Aganity har också utvecklat lösningar med ö-drift och kombination med batterier som ger kunderna nya möjligheter i form av stödtjänster och bättre beredskap vid störningar.

Intresset ökar också för Volter biokraftvärmeverk som kan ge 50 kW el och 130 kW värme. Fyra anläggningar finns i drift i Sverige varav tre tagits i drift det senaste året, trots utmanande förutsättningar på marknaden. Vi har tidigare skrivit om ytterligare leverantörer av biokraftvärmelösningar. Det är allt fler som uppskattar värdet av planerbar biokraft i form av ökad självförsörjning, ö-drift, minskat elberoende och bättre beredskap.

Kraftlyftet – vad innebär det?

Regeringen har i samband med budgeten för 2025 lanserat Kraftlyftet, med ambitioner om att fossilfri elproduktion ska premieras. Det är ännu oklart vad det innebär konkret för biokraft.

Men möjligen kan det komma någon form av stöttning till produktion av planerbar biokraft i början på 2025. Kraftlyftet innehåller flera delar, bland annat energieffektivisering och lagring av energi, och är tänkt att pågå till och med 2035 enligt budgetpropositionen.

Förhoppningsvis vet vi mer om detaljerna för Kraftlyftet någon gång i december och att samhällsnyttor med biokraftvärme, bland annat planerbar kraft och värme till uppvärmning som kan avlasta behovet av el till uppvärmning, gör att villkoren för biokraft också lyfter.

Nummer fem

I nummer fem fokuserar vi på fjärr- och kraftvärme, där du får ta del av flera spännande artiklar på området.

Läs artikeln där vi frågar Erica Edfeldt Wehtje på Solör Bioenergi om hur hon tror att den framtida användningen av biobränslen kommer se ut inom fjärrvärmen.

Ta också del av artikeln om sly – ett bortglömt biobränsle som kan vara på uppgång! Vi pratar med Skogforsk om slyresursen i Sverige.

Läs också om Jämtkrafts senaste strategiska investering i ett nytt biokraftvärmeverk i Östersund.

Läs nummer 5 här!

Du som är prenumerant, medlem i Svebio eller annonsör har möjlighet att läsa nya nummer av Bioenergi som e-tidning innan papperstidningarna har kommit ut.

Aktivera ditt premiumkonto och välj lösenord på samma ställe om du inte har gjort det tidigare. Maila till info@bioenergitidningen.se om du vill ha hjälp med att logga in.

Vill du börja prenumerera på Bioenergitidningen och ta del av premiumartiklar, kartor och e-tidningar? Gå in här

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy