Alla ämnen
Opinion & debatt

Nytt i Svebiobloggen: De europeiska akademierna ger återigen ut en ovetenskaplig rapport

För några år sedan gav de ut en rapport där man påstod att det inte går att försörja ett bioraffinaderi med skogsråvara på vintern när det ligger snö.

Nu ger de ut en rapport som påstår att det kan ta mer än 500 år att få kolbalans när man använt bioenergi från skogsavverkning.

De som ger ut sådana här rapporter är EASAC, som är ett samarbetsorgan för 29 europeiska vetenskapsakademier. Sekretariatet finns på den tyska naturvetenskapsakademien Leopoldina i Halle, men rapporten tycks i första hand vara skriven av finska forskare med professor Jaana Bäck från Helsingfors universitet i Spetsen. Från Sverige har professor Anders Lindroth från Lunds universitet ingått i expertgruppen.

Som så mycket annat som skrivs om bioenergi och klimatpåverkan dessa dagar har man en stark känsla av att författarna från början bestämt sig för en hållning, att ifrågasätta biobränslen från skogen, och därefter välja sina argument, källor och citat. De är lika lite vetenskapspersoner som miljöaktivisterna brukar vara. Men på vetenskapspersoner borde man kunna ställa högre krav.

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy