EU-parlamentets miljökommitté röstade under måndagskvällen om det nya Förnybartdirektivet. Resultatet blev ett i långa stycken motsägelsefullt förslag, som går vidare till fortsatta förhandlingar.
Sämst är utskottets idéer om att helt fasa ut biodrivmedel från åkergrödor, och förslaget om en ”råvaruhierarki” för att bedöma om biobränslen är hållbara. Bägge förslagen får förödande konsekvenser för klimatpolitiken i EU och för de gröna näringarnas möjlighet att bidra till klimatomställningen.
I sämsta fall är det ”träfiberlagen i retur” på EU-nivå.
Det är förbryllande att kampanjen mot bioenergin leds av EU-parlamentets gröna grupp, och beklagligt att de svenska gröna politikerna inte har lyckats påverka sina partikollegor. För visst anser väl det svenska Miljöpartiet fortfarande att bioenergin är en viktig förnybar energikälla? Att vänster- och socialistpartier tycker om detaljregleringar och tvivlar på marknadens förmåga att klara råvaruallokeringen är kanske mindre förvånande.
Det ska omedelbart sägas att Miljöutskottet också tog en del bra beslut. Man vill höja målet för förnybar energi från 27 procent till 35 procent 2030 – fortfarande en ganska blygsam ambition, men bättre än kommissionens förslag. Och man gav stöd den modell för hållbarhetsredovisning för fasta biobränslen som innebär att vi kan använda vår befintliga skogsvårdslagstiftning och slipper dyra nya kontrollsystem för att visa att våra rishögar inte är miljöskadliga. Om nu någon trodde att de var ett hot mot miljön.